Verujemo da niko od vas nije do sada ostao pošteđen ovog problema - kada vam se zapuši odvod iz sudopere u kuhinji, što zaista nije ni iznenađujuće ako uzmemo u obzir sve masnoće i ostatke hrane koje tu na kraju dospeju, koliko god da koristimo zaštitnu rešetku. Da li da zavrnete rukave, uzmete neko jako hemijsko sredstvo, navučete rukavice i krenete u akciju, ili pak da pozovete majstora u pomoć?
Naša poruka je u ovom slučaju, kao i u svakom drugom vrlo jasna - možete vi to same. Naravno, uz našu pomoć i efikasne trikove kako da lako otpušite slivnik u kuhinji. Detalji slede u nastavku!
NE PROPUSTITE: Kako da uredite malu kuhinju i učinite je vizuelno većom
Soda bikarbona, so i sirće!
Ova tri sastojka, pogotovo u zajedničkoj kombinaciji, i te kako su moćni u borbi protiv zapušenih slivnika, i to onih koji zahtevaju ozbiljniju intervenciju.
Prvo što je potrebno da uradite jeste da pustite vruću vodu kroz slavinu, što će pomoći u tome da se omekšaju masnoće i naslage koje su nakupljene na cevima. Potom pomešajte 2 supene kašike sode bikarbone sa jednom kašikom obične kuhinjske soli, pa to sipajte direktno u slivnik. Nakon toga sipajte oko 200 ml sirćeta, pa poklopite slavinu i sačekajte oko 15 minuta da to sve zajedno odreaguje. Na kraju kroz slavinu ponovo pustite vruću vodu.
Pročačkajte slivnik
Trik koji je takođe potrebno da se koristite, i to pre nego što primenite prethodnu opisanu metodu, i njoj slične, jeste da pročačkate slivnik nekom žicom. Tako ćete izvršiti dobru pripremu za naredni korak. To možete da radite i preventivno povremeno kao deo redovne higijene vaše sudopere.
So i prokuvana voda
Ukoliko zapušenje nije ozbiljno, i tek sa nazire na vidiku, možete da posegnete i za lakšim rešenjem, i usput se rešite svih neprijatnih mirisa i bakterija i pročistite svoj slivnik, te tako sprečite ozbiljniji problem.
Oko 100 g soli sipajte direktno u slivnik. Onda jedno litar kipuće vode sipajte takođe u slivnik, pazeći da se ne opečete. Isperite slavinu dodatno vrućom vodom iz cevi. Ponovite proces par puta ako je potrebno.
Usisajte slivnik!
I naposletku još jedna metoda koja znači da je vreme za tešku artiljeriju! Možete bukvalno da usisate svoju slavinu! Ipak, imajte u vidu da to ne možete da učinite sa bilo kojim usisivačem , već samo onim koji imaju opciju da usisavaju i mokre sastojke.
Možete vi to same!
Foto: izvor
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari