Određena pravila ponašanja koja su uslovljena konkretnim situacijama, okruženjem, ljudima sa kojima komunuciramo, ili ukratko nizom socioloških faktora, nazivaju se etikecijama. Ovaj termin potiče od francuske reči “etiquette”, a etikecije koje će nas ovog puta zanimati jesu one koje se odnose na ponašanje u otmenom restoranu, i koje su deo opšteg bontona. Verujemo da su vam mnoga ova pravila već poznata, ali možda se za neka ipak iznenadite. Ono što je sigurno jeste da će svakako biti korisno da se u nastavku detaljnije upoznate sa ovom temom.
U produžetku vam otkrivamo koja su to pravila ponašanja u restoranu koja svako treba da zna.
NE PROPUSTITE: Trikovi koji olakšavaju selidbu - kako da se efikasnije spakujete
1. Ukoliko vas je neko pozvao kao gosta na večeru, nije pristojno da samo sednete tj. da zauzmete mesto koje vam se najviše dopada. Trebalo bi da pitate onog ko je host ili organizator večere, naročito kada je veća grupa gostiju u pitanju, gde je najbolje da sednete.
2. Uvek treba da procenite tip atmosfere u restoranu, i da prilagodite svoj ton i ponašanje. Ukoliko je kombinacija večere i benda sa muzikom, onda i vi možete da budete slobodniji i glasniji, ali ako restoran ima kamernu atmosferu, onda i vi treba da se prilagodite i da budete tihi.
3. Nemojte nikad pokušavati da dohvatite tanjir sa hranom koji je na suprotnom kraju stola od vas. Uvek zamolite nekog kome je to zgodnije da vam dohvati kako biste se poslužili.
4. Ukoliko kod kuće praktikujete prvo da iseckate hranu u svom tanjiru, kada ste u restoranu, to ne treba da vam bude opcija. Hranu sečete zalogaj po zalogaj, onako kako je jedete.
5. Konobara ne treba da dozivate, već da mu uvek signalizirate pogledom, ili diskretno pokretom ruke.
Foto: www.sheknows.com
6. Kada idete u otmeni restoran na ručak ili večeru, obavezno treba da povedete računa o svojoj modnoj kombinaciji. Treba da budete elegantniji, što ne znači da treba da se obučete kao za crveni tepih, ali kombinacija koja bi npr. uključila farmerke svakako ne dolazi u obzir.
7. Nikad ne treba da komentarišete cene jela tj. da diskutujete o njima sa drugima, ili sa konobarom.
8. Obratite kako držite čašu vina - mali prst nikako ne treba da bude u vazduhu.
9. Jednom kad upotrebite pribor za jelo, uvek ga odlažete na tanjir, a ako želite da napustite sto tokom obroka, platnenu salvetu stavljate na stolicu.
Foto: brightside.me
10. I veoma važno - uživajte u večeri i ispoštujte onog sa kim ste u društvu. To znači da mobilni telefon ne treba da bude ni na stolu, a kamoli predmet vaše pažnje.
Foto: brightside.me
NE PROPUSTITE: Top trikovi sa odećom i obućom - da se lakše spakujete
Uz ovih 10 pravila, sigurni smo da će vam ugođaj u restoranu biti još lepši.
Naslovna foto: csb-zus.ru
NAJPOPULARNIJI Komentari