Ponekad najneobičnije kombinacije daju fenomenalne rezultate. Da li ste nekad došli na ideju da avokadom ofarbate tekstil, hlebom očistite zidove ili potopite escajg u prokislo mleko? I nama je sve ovo zvučalo besmisleno, ali su nam ovi trikovi otvorili oči. Detalje potražite u nastavku...
NE PROPUSTITE: Dekorativna sveća u čaši - uradi sama projekat
Uvek se radujemo novim "uradi sama" trikovima. Godinama ih skupljamo, beležimo i delimo s vama. I taman kad pomislimo da smo već sve videli i da nas više ništa ne može iznenaditi, susrećemo se sa kreativnim idejama koje nas, priznajemo, ponekad ostave bez reči! Ljuske od jaja, buđav hleb i gazirani sokovi - imaju skrivenu namenu!
Ipak, naći ćemo prave reči da sa vama podelimo ove neobične "uradi sama" trikove. Sve sastojke sigurno čuvate negde u svom domaćinstvu, a neki su možda već na putu ka kanti za otpatke. Ništa ne bacajte dok ne pročitate tekst! Delimo sa vama najneobičnije “uradi sama“ trikove.
1. Kora avokada
Korom avokada ofarbajte odeću. Ljuske i semenke avokada prokuvajte u vodi. Kada voda proključa, u šerpu stavite komad tekstila: majicu, šal, salvete... Kuvajte nekoliko minuta, dok ne primetite da tkanina menja boju. Ako ste pomislili da braon-zelena boja kore avokada nije baš najprijatnija za oko - bez brige. Tanin iz avokada daje neodoljivu ružičastu boju! Savetujemo da tehniku isprobate s belim pamukom, jer je najporozniji i najlakše će prihvatiti boju.
2. Gazirani sokovi
Pomoću gaziranih sokova produžite život sečenom cveću. Iako lekari savetuju umereno konzumiranje gaziranog i slatkog, mi smo našli novu namenu za ova visoko zaslađena pića. Ukoliko je cveće u vazi polako počelo da vene, iskoristite gazirani sok i vratite ga u život. Šećeri iz gaziranih sokova omogućiće vam da duže uživate u cvetnom aranžmanu.
3. Ljuske od jaja
Iskoristite ljuske od jaja i napravite - balzam za usne! Sastojci: ljuske nekoliko jaja, brašno, voda, boja za hranu. Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu, dok ne dobijete kašu željene boje. Smesu sipajte u prazne plastične kutijice istrošenog balzama. Ostavite da se prohladi preko noći ili stavite u frižider na nekoliko sati. Vaš balzam je spreman!
4. Buđav hleb
Nije neophodno da hleb bude buđav, ali računamo da sveži hleb možete iskoristiti i na brojne druge načine. Izdvojite sredinu starog hleba i njome istrljajte išarane zidove! Naime, gluten iz hleba uklanja prljavštinu sa zidova.
5. Masnoća od pečenja
Stručnjaci savetuju da prilikom pečenja, nikada ne koristite istu masnoću više puta. Međutim, masnoću od pečenja mesa možete iskoristiti na drugačiji način - napravite "uradi sama" sveću. Masnoću sipajte u posudu i dodajte karanfiliće i cimet. Začini će neutralisati miris pečenja. Na kraju pozicionirajte fitilj u centar i ostavite da se masnoća ohladi i stvrdne. Dobili ste aromatičnu sveću, neodoljivog mirisa!
7. Prokislo mleko
Ne prosipajte prokislo mleko! Iskoristite ga da svom escajgu vratite izgubljeni sjaj. Ako ste pronašli naznake rđe na svom omiljenom komadu escajga, potopite ga u prokislo mleko i ostavite nekoliko sati. Kiselina iz mleka će razgraditi patinu, a vaš escajg će izgledati kao nov.
7. Kora od narandže
Opšte je poznato da je kora narandže bogata eteričnim uljima, koja joj daju neodoljivi miris. Iskoristite aromu i zamirišite ceo stan. Koru narandže ogulite tako da polovina ostane netaknuta. Rezultat će izgledati kao činijica. U dobijenu "činijicu" sipajte maslinovo ulje i zapalite. "Uradi sama" osveživač prostora je spreman!
8. Grejpfrut
Ova voćka će vam pomoći u čišćenju kamenca! Presecite grejpfrut na pola i polovinu umočite u so. Citrusna kiselina iz grejpfruta razložiće kamenac, dok so ima abrazivno dejstvo.
9. Kore od krompira
Krompir zaista možemo pripremiti na milion načina. Ali, da li ste znali da je i kora od krompira jestiva? U tepsiju posložite koru od krompira. Dodajte ulja, soli i bibera po ukusu. Sve dobro promešajte. Pecite pola sata na 180 stepeni. Dobićete neodoljivi čips od krompirove kore.
10. Kore od jabuka
Neko jede jabuke s korom, a neko ih ljušti. Sve je stvar ukusa. Međutim, kore od jabuka se mogu pripremiti i na malo drugačiji način. Kore dobro prokuvajte u većoj količini vode. Kada su pustile aromu, izvadite kore, a u vodu dodajte šećer. Nastavite s kuvanjem, dok god smesa ne postane gusta i lepljiva. Smesu sipajte u tegle i ostavite da se prohladi. Dobili ste ukusni namaz od jabuka.
Nadamo se da su vam ovi trikovi bili zanimljivi koliko i nama. Uostalom, nemamo šta da izgubimo: većinu potrebnih sastojaka smo smatrali neupotrebljivim. Podelite sa nama svoja iskustva, ideje i rezultate. Znate li za neki neobičan trik koji nije dospeo na naš spisak?
NE PROPUSTITE: Vintidž čipkani stalak za minđuše - uradi sama projekat
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari