Počela je novogodišnja euforija! Jeste li počeli da kitite jelku?
Koji us vaši omiljeni ukrasi? Da li svake godine stavljate iste ili volite da menjate?
A šta kažete na jestive ukrase za jelku sa đumbirom?
Zvuči primamljivo, zar ne?
Ne samo da će zgledati fenomenalno i dati vašoj jelci originalnu notu, već će zbog njih i ceo dom mirisati na đumbir.
Pogledajte uputstvo i saznajte kako da ih napravite!
Potrebni sastojci:
3 šolje višenamenskog brašna,
4 kašičice mlevenog đumbira,
1 kašika cimeta,
1/2 kašičice najkvirca (lekovita biljka),
1/2 kašičice soli,
1/2 kašičice sode bikarbone,
3/4 šolje neslanog putera, istopljenog,
3/4 šolje braon šećera,
1 jaje.
Preliv:
3 belanca,
1/4 kašičice sirćeta,
5 šolja šećera u prahu,
3-4 kašike vode.
Uputstvo:
Korak 1: Pomešajte 2 šolje brašna sa đumbirom, cimetom, najkvircom, soli i sodom bikarbonom u velikoj posudi. Puter pomešajte sa braon šećerom u drugoj činiji, pa ga umutite koristeći električni mikser na sredinjoj brzini - nekih 2 min. Dodajte jaje pa sve dobro umutite.
Korak 2: Dobijenu smesu dodajte pripremljenom brapnu, pa msitei dok se sve ne sjedini. Umešajte i ostatak brašna dodajući po 1/4 poslednje šolje, dok ne dobijete testo koje nije više lepljivo, ali je još uvek mekano. Podeliti testo na 4 dela. Formirajte u diskove, pa ih umotajte u plastičnu foliju i smestite u frižider da se ohlade 30min. U frižideru testo može da stoji do nedelju dana, a u zanrzivaču do 1 meseca.
Korak 3: Izvadite testo iz frižidera ili ga odledite ukoliko ste ga držale u zamrzivaču, pa koristeći kalupe različitih oblika isecite željene figurice. Ostatke testa umesite, razvijte ponovo u disk i oblikujte na isti način dok ne utrošite sve.
Savet: Za lakše oblikovanje testa ostavite ga da odstoji 5 min na sobnoj temperaturi pre nego što počenete da ga mesite.
Korak 4: Dobijene oblike i figurice poredajte na pleh koji ste prekrile pek papirom, pa pecite 7-10min u rerni zagrejanoj na 170oC - dok ne potamne i ne postanu čvrsti. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Za to vreme napravite šećerni preliv kojim ćete ukrasiti oblike.
Kora 5 - preliv: Umutite belanca sa sirćetom, pa dodajte šećer i mutite mikserom sve dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajtte 2-4 kašike vode kako bi dobile tečniju smesu. Prebacite je u špric za ukrašavanje sa što užim otvorom i čarolija može da počne!
Možete vi to same!
Fotografije: walmartlivebetter.ca
NAJPOPULARNIJI Komentari