Kombinovanje određenih vrsta hrane čini mnogo više od zadovoljstva vašim nepcima. Pravilnim mešanjem namirnica u jednom obroku može se povećati njihova nutritivna vrednost. Slično načelima hrono nutricije koja ne dozvoljava kombinacije nekih namirnica, ove je čak poželjno zajedno konzumirati.
Pogledajte koje...
Paradajz i maslinovo ulje
Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom za koji istraživanja pokazuju da štiti od bolesti srca, starenja i određenih vrsta kancera.
Pošto je likopen rastvorljiv u mastima, telo ga mnogo bolje apsorbuje kada se uzima sa zdravim mastima poput maslinovog ulja ili avokada.
Studije otkrivaju da pojedinci koji unose paradajz sa maslinovim uljem imaju viši nivo likopena u krvi.
Kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti ovih namirnica, jedite kuvani paradajz sa malo zdravih masnoća.
Ili jednostavno kada pravite paradajz kao salatu dodajte mu nekoliko kapi maslinovog ulja.
Tumerik i crni biber
Sam za sebe, turmerik je jedinstven začin koji pomaže u borbi protiv kancera, dijabetesa i Alchajmerove bolesti.
Međutim, ovaj žuti, azijski začin u kombinaciji sa crnim biberom još je korisniji. Naime, tada je njegov aktivni sastojak - kurkumin - telo mnogo lakše apsorbuje.
Dakle, dodajte biber svakom receptu koji sadrži turmerik, kako biste podstakli protivzapaljenska svojstva vašeg obroka.
Zeleni čaj i limun
Zeleni čaj bogat je katehinima, antioksidansima koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja, raka i šloga.
Nedavno sprovedena studija pokazuje da dodavanje vitamina C zelenom čaju povećava apsorpciju tih sastojaka.
Vodite računa da limun nikad ne cedite u vreo čaj, jer vitamin C ne trpi visoke temperature.
Jaja i sir
Kombinacija ovih namirnica odlična je za zdravlje kostiju.
Studije su pokazale da vitamin D povećava sposobnost tela da apsorbuje kalcijum, koji je važan za zdravlje skeleta i srca.
A ima li boljeg doručka od kombinacije ove dve namirnice ?
Beli luk i riba
Minerali zdravi za srce koji se nalaze u ribi smanjuju nivo holesterola u krvi i blokiraju zapaljenja u organizmu.
Međutim, u kombinaciji sa belim lukom smanjuje i nivo holesterola.
Dakle, seldeći put kada budete spremale svoj omiljeni riblji specijalitet, ne zaboravite i ovu povrćku !
Ovsena kaša i borovnice
Gvožđe predstavlja esencijalni mineral koji sprečava anemiju i jača imuni sistem. Telo ga lako apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla, ali iz biljnog ne.
Međutim, uz vitamin C telo gotovo podjednako uspešno „uzima“ gvožđe i iz biljaka.
Zato jedite borovnice sa ovsenom kašom, limun sa spanaćem ili dodajte namirnice vitaminom C (paprike, brokoli…) vašim žitaricama.
Čokolada i jabuke
Rajska mežavina koja će biti blagodet kako za organizam tako i za vaša nepca !
Tamna čokolada sadrži flavonoide koji u kombinaciji sa antiinflamatornim antioksidansom iz jabuke, kvercetinom, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
Dakle, osim što ćete sebi priuštiti odličan desert (recimo, jabuke umočene u topljenu čokoladu), učinićete uslugu vašem telu.
NAJPOPULARNIJI Komentari