Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Lokne i talasi
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Tračeraj
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
Početna
  • Pitanja koja treba postaviti na početku veze

  • Kako podstaći apetit kod dece?

  • Šarene kiflice

  • Bomber jakne obeležiće proleće 2023. godine

  • Kako pronaći svoj savršen parfem?

Recepti

Najprecizniji recept za pripremu fenomenalnih macaronsa

Jedan od definitivno najpopularnijih slatkiša današnjice jesu makaroni (macarons).

Osim fenomenalnog ukusa ovi sitni kolačići izgledaju preslatko, tako da su sjajna opcija za poklon ili posluženje na slavljima.

Nema osobe koja može da odoli ovom savršenom zalogajčiću.

Najbolja stvar je što možete da pustite mašti na volju i da se igrate bojama i ukusima i svaki put napravite neku novu kombinaciju!

Ipak, mana ovog slatkiša jeste što ima jako ,,pipav'' proces pravljenja i ako ne poštujete recept osuđeni ste na propast.

Da se to ne bi desilo, mi vam donosimo najprecizniji i najdetaljniji recept za makaronse.

Pogledajte i saznajte kako da ih spremite i potpuno oduševite drage osobe!

Saveti: Veče pre ostavite belanca na sobnoj temperaturi. Tako će se ugrejati i biće lakše umutiti ih u sneg. Dobra ideja je i da večr pre napravite i kremu/e pa ih dobro ohladite u frižideru tako da vas sutradan samo čeka/ju .

Belanca je jako bitno izmeriti u gramaži kako veličina jaja ne bi utcala na meru mokrih i suvih sastojaka.

Potrebni sastojci:

Za macaronse:
90 g belanac sobne temperature (otprilike 3 jajeta),
30 g kristal šećera,
110 g badema,
200 g šećera u prahu.
Za krem (osnovni recept):
2 žumanceta,,
40 g kristal šećera
50 ml mleka,
100 g maslaca sobne temperature.
 

Priprema:

Korak 1: Bademe ubacite u ključalu vodu i ostavite ih unutra samo minut. Potom im skinite koru i dobro ih osušite. Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini). Umutite belanca u čvrst sneg. Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želite macarone u boji, najbolje je boju dodati u belanca dok ih miksate.

Korak 2: U belanca ručno dodajte mešavinu badema i šećera u prahu. Mešajte energično špatulom okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, proverite je li smjesa prave konzistencije. Smesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati (ne sme da ostane čvrsti repić na vrhu kao kod šlaga ili umućenih belanaca). Ako nije dovoljno izmešana, ponovite još koji put pa opet proverite. Ovaj korak je jako važan, jer ako ne mešate dovoljno, smesa će ostati prečvrsta, ako mešate previše, biće preretka.

Korak 3: Plehove obložite papirom za pečenje. Smesu sipajte u kesicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom, pa istiskujte krugove jednake veličine (prečnika otprilike 2,5 cm). Ostavite po 3 cm razmaka između macarona. Ostavite macarone da se malo odstoje na plehu. Znaćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lepili za prst kad ih dotaknete. To može trajati od pola sata po suhom vremenu do i više od sat vremena ako je u vazduhu puno vlage. Ugrejte rernu na 140°C i pecite ih 12 do 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi trebalo da formira onaj karakteristični prsten.

Korak 4: Izvadite pleh iz rerne i skliznite papir ili silikonsku podlogu s macaronsima na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade pre nego što ih skinete s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.

Korak 5 - Uputstvo za krem: Umutite žumanca i šećer dok ne posvetle. Kuvajte mleko dok ne provri. Dodajte polako mleko u žumanca pa sve miksajte dva minuta. Dodajte maslac pa miksajte još dva minuta. Ako želite krem s ukusom lešnika/badema, povećajte količinu mleka na 100 ml i dok ga kuvate, u njega dodajte 100 g fino mlevenih lešnika/badema. Ako želite krem s ukusom ruže, dodajte 2 kašičice ružine vodice pred kraj miksanja. Mogućnost varijacija na temu kada je ukus krema u pitanju je beskonačna!

Korak 6: Kada su se potpuno ohladili po dva macarona spajajte pripremljenim kremom. Nemojte stavljati previše i nemojte stiskati da ne bi cureo krem. Ostavite u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati pre posluživanja. Macarons su bolji nakon što odstoje i ukusi se prožmu. Pre posluživanja ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.

Prijatno!

Možete vi to same!

Fotografije: Google images

17.07.2021 11:56

Ne propustite

  • Šapice - sitni kolači sa cimetom, medom i orasima - recept

  • Čokoladni mafini sa kandiranim voćem - recept

NAJPOPULARNIJI Komentari

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 20.03. do 26.03.2023. godine

  • Mlad Mesec u Ovnu

  • Popularna nijansa ruža za proleće 2023. godine

  • Pet popularnih modela prolećne obuće

  • Kako se izboriti sa anksioznošću?

  • Prolećna moda sa Londonskih ulica

  • Ideje za lični razvoj koje podstiču pozitivnu energiju

  • Tajne poznatih dama koje ih čine harmizmatičnim na crvenom tepihu

  • Kolač od šargarepe

  • Alhemija života – Koliko je važan balans?

  • Šareni kolačići

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Sajtovi koje preporučujemo

  • Borba.rs
  • Makeup & More
  • Nokti by Danijela
  • MakeUpLicious
  • Beauty mark by Milena
  • Blog - Sjajna kosa
  • MakeupRSaveti
  • Mazalice

O nama

Sajt mogujatosama.com je trenutno najposećeniji nezavisni ženski portal u Srbiji po Gemius Audience online istraživanju sa više od 35.000 dnevnih poseta i najbrže rastućim YouTube kanalom na prostoru Srbije.

 

MJTS tim nastavlja sa misijom da sve što vas zanima iz oblasti mode, kozmetike, kulinarstva, uradi sama, fitnesa i dr. učini jednostavnim i zanimljivim putem originalnih, autorskih video tutorijala koji će vas uveriti da uz malo truda, sve možete same.

 

Hvala vam što nas pratite!

 

Mogu ja to sama © 2012-. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up

Pročitajte i ovaj tekst!

Recept za čiz kejk čoko kolačiće

Jede vam se nešto slatko, kremasto, čokoladno, a možda i neki čiz kejk? Evo pravog recepta za vas – čizkejk čoko...