Kroasan sa džemom i kafa - idealan doručak kada želite nešto lagano, vazdušasto i slatko!
Kada ih poslužimo automatski se prabacujemo u Pariz i prosto osetimo neku francusku atmosferu oko sebe.
Kroasani se mogu naći i u većim i u manjim izdanjima, slatki i slani...
Da li ste ikada probale da ih napravite kod kuće? Zamislite tek kakvi kada su vaših urku delo!
Mana domaćih kroasana jeste što se testo malo duže sprema, jer treba da dobijete lisnatu teksturu.
Ipak, ako imate vremena posvetite im se bar jednom mesečno i obradujte svoje ukućane ovim divnim pecivom!
Verujte da će vredeti truda!
Pogledajte recept i saznajte kako se spremaju.
Potrebni sastojci:
500 g brašna,
2 jaja,
1 sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
pola margarina (125 g),
još 50 g margarina za rendanje,
džem da punjenje.
Priprema:
Korak 1: Brašno ubacite u dublji sud (vanglu) pa dodajte jaja, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekrijte testo za kroasane čistom krpom i ostavite da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći).
Korak 2: Kada je testo nadošlo izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite u krug.
Korak 3: Margarin otopite pa premažite svaki krug od testa u debljem sloju. Isecite krug kao vetrenjaču (centar da ostane neisečen). Preklapajte jedan kraj preko drugog. Ostavite tako preklopljeno testo da odstoji oko 20 minuta.
Korak 4: Razvucite testo opet u krug, pa podelite kao za kiflice. Na sredinu svake stavite po kašiku džema. Urolajte kroasane pa ih poređajte u margarinom podmazan pleh. Ostaviti ih da stoje još 30 minuta.
Korak 5: Pre pečenja izrendajte margarin po kroasanima direktno iz frižidera. Pecite kroasane 25-30min u rerni zagrejanoj na 200o C - dok ne dobiju lepu boju.
Prijatno!
Možete vi to same!
Recept preuzet sa bloga: Tajni sastojak
NAJPOPULARNIJI Komentari