Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Frizure koje želimo da isprobamo u novembru

  • Jedan jedini za jesen: parfem koji ostaje u pamćenju

  • Jezik Finansija: Ključni koraci u finansiranju ženskog preduzetništva

  • Reserved ženski kardigani – udobnost i stil koji se pamti

  • Mesečni horoskop za NOVEMBAR 2025.

Recepti

Karbonara i vino: spisak najboljih vina za uparivanje

Osnovno italijansko jelo, širom sveta poznato po svojoj kremastoj teksturi i prijatnim ukusima - karbonara je jednostavno, ali preukusno jelo. Tradicionalno se pravi od žumanca, guancijala (sušenog svinjskog obraza), pecorino sira i crnog bibera, sveprisutna je u tratorijama širom Rima. Karbonarin bogat i kremasti sos predstavlja izazov i priliku kada je u pitanju uparivanje vina. Vino mora da se kombinuje sa kremastim sosom, zalogajem crnog bibera, hrskavim guancijaleom, slatkoćom žumanca i celokupnim ukusom jela.

 

Poreklo jela od testenine nije sasvim jasno, ali se sugeriše da je to bio stari recept, verovatno stvoren kao obrok za radnike koji su prenosili ugalj, poznate kao "Carbonari". Druge priče povezuju njegovo poreklo sa Rimom, gde ga je kuvar prvi pripremio za američku i italijansku vojsku 1944. Bez obzira na poreklo, karbonara obilazi ceo svet i postaje omiljena, pored bolonjeza.

Vina koja se savršeno slažu sa karbonarom

Franciacorta vino

Franciacorta je penušavo vino iz Lombardije u severnoj Italiji. Slično šampanjcu, koristi „tradicionalnu metodu“ za vinifikaciju u boci, a takođe koristi grožđe Chardonnay i Pinot Noir. Sa delikatnim ukusima, svežim aromama i osvežavajućom kiselinom, Franciacorta se dobro slaže sa svilenkastom teksturom karbonare i bibernim ukusima. Nikada ne možete pogrešiti ako uparite prženu ili kremastu hranu sa penušavim vinima - mehurići pomažu da se očisti nepce između zalogaja i stvori prijatan kontrast sa slatkim jelima. Obavezno probajte ovo divno gastronomsko iskustvo.

Fiano di Avellino

Belo vino potiče iz vulkanskog tla i mediteranske klime Kampanije, Fiano di Avellino je jedno od omiljenih. Poznato po svojoj živoj kiselosti i elegantnoj strukturi, ovo vino nudi svežinu sa mineralnim notama i složenim bukeom. Možete uživati u aromama tostiranih lešnika, začina i cvetnih naznaka koji se dobro slažu sa kremastom teksturom karbonara testenina.

Slično, Greco di Tufo, sa malo izraženijom mineralnošću i nagoveštajima kruške, kajsije i badema, ima slične osvežavajuće i mineralne karakteristike. Oba vina su odlična za karbonaru, pomažući da se probije kroz bogatstvo kremastog sosa.

Soave

Soave, sa svojom nežnom kiselinom i mineralnim tonovima, dopunjuje bogatu i kremastu teksturu karbonara testenina, osvežavajući nepce između zalogaja. Poreklom sa slikovitih obronaka regiona Veneto u Italiji, ovo vino se slavi po svojoj svestranosti i ravnoteži, što ga čini idealnim spojem za složenost karbonare. Napravljen od grožđa Garangnega, njegove voćne aromatične note dinje, jabuke, kruške i citrusa se lepo slažu sa guancijaleom i kontrastiraju ukusu jela. Soave je elegantan i nenametljiv: probajte ga sledeći put kada vam zatreba raznovrsno belo vino na vašoj večeri.

Više o vinima, Italiji i jelima, čitajte na The Italy Edit

Podelite ovaj tekst sa prijateljima, i organizujte večeru! smiley

13.09.2024 20:36
 

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Novogodišnja dekoracija u Pepco radnjama: ovo su naši favoriti

  • Jedan jedini za jesen: parfem koji ostaje u pamćenju

  • Nedeljni horoskop: 03.-09.11.2025.

  • Mesečni horoskop za NOVEMBAR 2025.

  • Najbolji dani za šišanje u novembru 2025. po principima energetskog balansa

  • Frizure koje želimo da isprobamo u novembru

  • Svi su poludeli za zidnim tapaciranim panelima, a mi smo ih pronašli po super ceni

  • Hrana kao saveznik intimnosti: za jačanje libida kod žena

  • Zimski zagrljaj: Recept za savršen kompot od jabuka i krušaka

  • 8. Novembar – Najmoćniji dan za novac

  • Mars u Strelcu: vreme za hrabost i nove odluke

  • Kako dugotrajna upotreba sedativa menja hemiju mozga

  • Porto: Dezertno vino koje otvara tvoja čula

  • U fokusu ove sedmice: Zara makeup proizvodi

  • Šta sve možete očistiti i dezinfikovati uz pomoć paročistača?

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up