Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Recepti

Karbonara i vino: spisak najboljih vina za uparivanje

Osnovno italijansko jelo, širom sveta poznato po svojoj kremastoj teksturi i prijatnim ukusima - karbonara je jednostavno, ali preukusno jelo. Tradicionalno se pravi od žumanca, guancijala (sušenog svinjskog obraza), pecorino sira i crnog bibera, sveprisutna je u tratorijama širom Rima. Karbonarin bogat i kremasti sos predstavlja izazov i priliku kada je u pitanju uparivanje vina. Vino mora da se kombinuje sa kremastim sosom, zalogajem crnog bibera, hrskavim guancijaleom, slatkoćom žumanca i celokupnim ukusom jela.

 

Poreklo jela od testenine nije sasvim jasno, ali se sugeriše da je to bio stari recept, verovatno stvoren kao obrok za radnike koji su prenosili ugalj, poznate kao "Carbonari". Druge priče povezuju njegovo poreklo sa Rimom, gde ga je kuvar prvi pripremio za američku i italijansku vojsku 1944. Bez obzira na poreklo, karbonara obilazi ceo svet i postaje omiljena, pored bolonjeza.

Vina koja se savršeno slažu sa karbonarom

Franciacorta vino

Franciacorta je penušavo vino iz Lombardije u severnoj Italiji. Slično šampanjcu, koristi „tradicionalnu metodu“ za vinifikaciju u boci, a takođe koristi grožđe Chardonnay i Pinot Noir. Sa delikatnim ukusima, svežim aromama i osvežavajućom kiselinom, Franciacorta se dobro slaže sa svilenkastom teksturom karbonare i bibernim ukusima. Nikada ne možete pogrešiti ako uparite prženu ili kremastu hranu sa penušavim vinima - mehurići pomažu da se očisti nepce između zalogaja i stvori prijatan kontrast sa slatkim jelima. Obavezno probajte ovo divno gastronomsko iskustvo.

Fiano di Avellino

Belo vino potiče iz vulkanskog tla i mediteranske klime Kampanije, Fiano di Avellino je jedno od omiljenih. Poznato po svojoj živoj kiselosti i elegantnoj strukturi, ovo vino nudi svežinu sa mineralnim notama i složenim bukeom. Možete uživati u aromama tostiranih lešnika, začina i cvetnih naznaka koji se dobro slažu sa kremastom teksturom karbonara testenina.

Slično, Greco di Tufo, sa malo izraženijom mineralnošću i nagoveštajima kruške, kajsije i badema, ima slične osvežavajuće i mineralne karakteristike. Oba vina su odlična za karbonaru, pomažući da se probije kroz bogatstvo kremastog sosa.

Soave

Soave, sa svojom nežnom kiselinom i mineralnim tonovima, dopunjuje bogatu i kremastu teksturu karbonara testenina, osvežavajući nepce između zalogaja. Poreklom sa slikovitih obronaka regiona Veneto u Italiji, ovo vino se slavi po svojoj svestranosti i ravnoteži, što ga čini idealnim spojem za složenost karbonare. Napravljen od grožđa Garangnega, njegove voćne aromatične note dinje, jabuke, kruške i citrusa se lepo slažu sa guancijaleom i kontrastiraju ukusu jela. Soave je elegantan i nenametljiv: probajte ga sledeći put kada vam zatreba raznovrsno belo vino na vašoj večeri.

Više o vinima, Italiji i jelima, čitajte na The Italy Edit

Podelite ovaj tekst sa prijateljima, i organizujte večeru! smiley

13.09.2024 20:36
 

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Mesečni horoskop za JUL 2025.

  • Nedeljni horoskop za period od 30.06.- 06.07.2025.

  • Letnji izazov: Postignite balans u životu uz bosonogo hodanje

  • Midi suknja: Letnji outfit s kojim ne možete pogrešiti - modni predlozi

  • Paloma koktel - letnje osveženje

  • Najpopularniji kupaći kostimi: trendovi koje ćete obožavati ovog leta

  • Tri znaka koja VAM ŽIVOT ŠALJE: Nikada ne ignorišite OVA upozorenja

  • Buđenje ženstvenosti: Kako je dekolte promenio moju intimu

  • Otkrijte najlepše letnje papuče: Vaš must-have za udobnost i stil

  • Ako sređujete kuću vikendom, neka bude kratko: Top saveti!

  • Neplodnost: Razumevanje faktora koji utiču na sposobnost začeća

  • Voda od ruzmarina: Vaše savršeno letnje osveženje i tajna lepote!

  • Spremni za plažu: Šta sve treba da se nađe u vašoj torbi?

  • Stavite OVO u svoj novčanik i delujte direktno na finansije: Moć svesne namere

  • Šta nam poručuju bolovi iz ugla emocija? Razumevanje telesnih signala

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up