Osnovno italijansko jelo, širom sveta poznato po svojoj kremastoj teksturi i prijatnim ukusima - karbonara je jednostavno, ali preukusno jelo. Tradicionalno se pravi od žumanca, guancijala (sušenog svinjskog obraza), pecorino sira i crnog bibera, sveprisutna je u tratorijama širom Rima. Karbonarin bogat i kremasti sos predstavlja izazov i priliku kada je u pitanju uparivanje vina. Vino mora da se kombinuje sa kremastim sosom, zalogajem crnog bibera, hrskavim guancijaleom, slatkoćom žumanca i celokupnim ukusom jela.
Poreklo jela od testenine nije sasvim jasno, ali se sugeriše da je to bio stari recept, verovatno stvoren kao obrok za radnike koji su prenosili ugalj, poznate kao "Carbonari". Druge priče povezuju njegovo poreklo sa Rimom, gde ga je kuvar prvi pripremio za američku i italijansku vojsku 1944. Bez obzira na poreklo, karbonara obilazi ceo svet i postaje omiljena, pored bolonjeza.
Vina koja se savršeno slažu sa karbonarom
Franciacorta vino
Franciacorta je penušavo vino iz Lombardije u severnoj Italiji. Slično šampanjcu, koristi „tradicionalnu metodu“ za vinifikaciju u boci, a takođe koristi grožđe Chardonnay i Pinot Noir. Sa delikatnim ukusima, svežim aromama i osvežavajućom kiselinom, Franciacorta se dobro slaže sa svilenkastom teksturom karbonare i bibernim ukusima. Nikada ne možete pogrešiti ako uparite prženu ili kremastu hranu sa penušavim vinima - mehurići pomažu da se očisti nepce između zalogaja i stvori prijatan kontrast sa slatkim jelima. Obavezno probajte ovo divno gastronomsko iskustvo.
Fiano di Avellino
Belo vino potiče iz vulkanskog tla i mediteranske klime Kampanije, Fiano di Avellino je jedno od omiljenih. Poznato po svojoj živoj kiselosti i elegantnoj strukturi, ovo vino nudi svežinu sa mineralnim notama i složenim bukeom. Možete uživati u aromama tostiranih lešnika, začina i cvetnih naznaka koji se dobro slažu sa kremastom teksturom karbonara testenina.
Slično, Greco di Tufo, sa malo izraženijom mineralnošću i nagoveštajima kruške, kajsije i badema, ima slične osvežavajuće i mineralne karakteristike. Oba vina su odlična za karbonaru, pomažući da se probije kroz bogatstvo kremastog sosa.
Soave
Soave, sa svojom nežnom kiselinom i mineralnim tonovima, dopunjuje bogatu i kremastu teksturu karbonara testenina, osvežavajući nepce između zalogaja. Poreklom sa slikovitih obronaka regiona Veneto u Italiji, ovo vino se slavi po svojoj svestranosti i ravnoteži, što ga čini idealnim spojem za složenost karbonare. Napravljen od grožđa Garangnega, njegove voćne aromatične note dinje, jabuke, kruške i citrusa se lepo slažu sa guancijaleom i kontrastiraju ukusu jela. Soave je elegantan i nenametljiv: probajte ga sledeći put kada vam zatreba raznovrsno belo vino na vašoj večeri.
Više o vinima, Italiji i jelima, čitajte na The Italy Edit
Podelite ovaj tekst sa prijateljima, i organizujte večeru!
NAJPOPULARNIJI Komentari