Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Novogodišnja dekoracija u Pepco radnjama: ovo su naši favoriti

  • Jezik Finansija: Ključni koraci u finansiranju ženskog preduzetništva

  • Reserved ženski kardigani – udobnost i stil koji se pamti

  • Jedan jedini za jesen: parfem koji ostaje u pamćenju

  • Bordo je i ove jeseni zadužena za glamur: ovo su najpopularniji modni komadi

Svaštara

Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs? Bez pucanja i zelenog žumanceta!

Uskrs je nezamisliv bez šarenih jaja, a ona najlepša i najčvršća kreću svoj životni put u šerpi punoj vode. Iako se čini kao jednostavan zadatak, kuvanje savršenih jaja za Uskrs – onih koja se lako ljušte, imaju jarko žuto žumance i čitavu ljusku – zahteva malo pažnje i nekoliko trikova. Bez brige, otkrićemo vam tajne majstora!

 

Zašto je pravilno kuvanje važno?

Pravilno kuvana jaja su ključna za uspešno farbanje i uživanje u uskršnjoj trpezi. Prekuvana jaja imaju neugledno zelenkasto-sivo žumance i često su teška za ljuštenje. S druge strane, nedovoljno kuvana jaja nisu bezbedna za konzumaciju, a i teže se farbaju. Zato je važno pronaći zlatnu sredinu.

Korak po korak do savršenih uskršnjih jaja:

Izaberite sveža jaja: Svežina jaja utiče na to koliko će se lako ljuštiti. Starija jaja imaju veći vazdušni džep, što olakšava ljuštenje, ali sveža jaja su boljeg kvaliteta. Idealno bi bilo koristiti jaja koja su stara nekoliko dana.

Pažljivo stavljanje u šerpu: Jaja nežno spustite u šerpu. Izbegavajte da ih bacate kako ne bi došlo do pucanja ljuske.

Hladna voda je ključ: Prelijte jaja hladnom vodom tako da budu potpuno prekrivena, za oko 2-3 centimetra iznad nivoa jaja. Ovo osigurava ravnomerno zagrevanje.

Dodajte so i sirće (tajni sastojci!): Dodajte jednu kašičicu soli i jednu kašiku alkoholnog sirćeta u vodu. So pomaže da se ljuska ne puca tokom kuvanja, a sirće olakšava ljuštenje nakon kuvanja.

Zagrejte postepeno: Stavite šerpu na šporet i zagrevajte vodu na srednje jakoj vatri. Izbegavajte naglo zagrevanje.

Od trenutka ključanja – tajming je bitan!: Kada voda proključa, smanjite vatru na minimum (da voda lagano vri) i kuvajte tačno 8-10 minuta za tvrdo kuvana jaja. Za mekše kuvana jaja, smanjite vreme na 6-8 minuta.

Hladna voda: Čim istekne vreme kuvanja, odmah sklonite šerpu sa vatre i prelijte jaja ledeno hladnom vodom ili ih stavite u posudu sa ledom i vodom. Ovaj nagli prelaz iz tople u hladnu vodu zaustavlja proces kuvanja i olakšava odvajanje ljuske od belanceta. Ostavite ih u hladnoj vodi najmanje 10-15 minuta.

Osušite i spremni su za farbanje! Nakon hlađenja, pažljivo izvadite jaja iz vode i osušite ih papirnim ubrusom. Sada su savršeno kuvana i spremna za magiju bojenja!

Dodatni saveti:

Ako primetite da neka jaja imaju naprslinu pre kuvanja, možete ih premazati sa malo belanceta. Ovo ponekad pomogne da se naprslina zatvori tokom kuvanja.

Nemojte pretrpavati šerpu jajima. Kuvajte ih u nekoliko tura ako je potrebno kako bi se ravnomerno kuvala.

Za lakše ljuštenje, nakon hlađenja, lagano udarite jaje o tvrdu površinu sa svih strana, a zatim ga rolajte između dlanova. Ljuska bi trebalo lako da se oljušti u komadima.

Sada kada znate sve tajne savršeno kuvanih uskršnjih jaja, možete se s punim samopouzdanjem upustiti u pripremu za praznik.

Neka vaša uskršnja korpa bude puna prelepih i ukusnih jaja!

18.04.2025 11:44
 

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Novogodišnja dekoracija u Pepco radnjama: ovo su naši favoriti

  • Jedan jedini za jesen: parfem koji ostaje u pamćenju

  • Nedeljni horoskop: 10-11. - 16.11.2025.

  • Svi su poludeli za zidnim tapaciranim panelima, a mi smo ih pronašli po super ceni

  • Najbolji dani za šišanje u novembru 2025. po principima energetskog balansa

  • Bordo je i ove jeseni zadužena za glamur: ovo su najpopularniji modni komadi

  • Zimski zagrljaj: Recept za savršen kompot od jabuka i krušaka

  • Hrana kao saveznik intimnosti: za jačanje libida kod žena

  • 8. Novembar – Najmoćniji dan za novac

  • Mars u Strelcu: vreme za hrabost i nove odluke

  • Kako dugotrajna upotreba sedativa menja hemiju mozga

  • Bakarna kosa je hit ove jeseni: smela, seksi i autentična

  • Porto: Dezertno vino koje otvara tvoja čula

  • U fokusu ove sedmice: Zara makeup proizvodi

  • Šta sve možete očistiti i dezinfikovati uz pomoć paročistača?

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up