Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Svaštara

Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs? Bez pucanja i zelenog žumanceta!

Uskrs je nezamisliv bez šarenih jaja, a ona najlepša i najčvršća kreću svoj životni put u šerpi punoj vode. Iako se čini kao jednostavan zadatak, kuvanje savršenih jaja za Uskrs – onih koja se lako ljušte, imaju jarko žuto žumance i čitavu ljusku – zahteva malo pažnje i nekoliko trikova. Bez brige, otkrićemo vam tajne majstora!

 

Zašto je pravilno kuvanje važno?

Pravilno kuvana jaja su ključna za uspešno farbanje i uživanje u uskršnjoj trpezi. Prekuvana jaja imaju neugledno zelenkasto-sivo žumance i često su teška za ljuštenje. S druge strane, nedovoljno kuvana jaja nisu bezbedna za konzumaciju, a i teže se farbaju. Zato je važno pronaći zlatnu sredinu.

Korak po korak do savršenih uskršnjih jaja:

Izaberite sveža jaja: Svežina jaja utiče na to koliko će se lako ljuštiti. Starija jaja imaju veći vazdušni džep, što olakšava ljuštenje, ali sveža jaja su boljeg kvaliteta. Idealno bi bilo koristiti jaja koja su stara nekoliko dana.

Pažljivo stavljanje u šerpu: Jaja nežno spustite u šerpu. Izbegavajte da ih bacate kako ne bi došlo do pucanja ljuske.

Hladna voda je ključ: Prelijte jaja hladnom vodom tako da budu potpuno prekrivena, za oko 2-3 centimetra iznad nivoa jaja. Ovo osigurava ravnomerno zagrevanje.

Dodajte so i sirće (tajni sastojci!): Dodajte jednu kašičicu soli i jednu kašiku alkoholnog sirćeta u vodu. So pomaže da se ljuska ne puca tokom kuvanja, a sirće olakšava ljuštenje nakon kuvanja.

Zagrejte postepeno: Stavite šerpu na šporet i zagrevajte vodu na srednje jakoj vatri. Izbegavajte naglo zagrevanje.

Od trenutka ključanja – tajming je bitan!: Kada voda proključa, smanjite vatru na minimum (da voda lagano vri) i kuvajte tačno 8-10 minuta za tvrdo kuvana jaja. Za mekše kuvana jaja, smanjite vreme na 6-8 minuta.

Hladna voda: Čim istekne vreme kuvanja, odmah sklonite šerpu sa vatre i prelijte jaja ledeno hladnom vodom ili ih stavite u posudu sa ledom i vodom. Ovaj nagli prelaz iz tople u hladnu vodu zaustavlja proces kuvanja i olakšava odvajanje ljuske od belanceta. Ostavite ih u hladnoj vodi najmanje 10-15 minuta.

Osušite i spremni su za farbanje! Nakon hlađenja, pažljivo izvadite jaja iz vode i osušite ih papirnim ubrusom. Sada su savršeno kuvana i spremna za magiju bojenja!

Dodatni saveti:

Ako primetite da neka jaja imaju naprslinu pre kuvanja, možete ih premazati sa malo belanceta. Ovo ponekad pomogne da se naprslina zatvori tokom kuvanja.

Nemojte pretrpavati šerpu jajima. Kuvajte ih u nekoliko tura ako je potrebno kako bi se ravnomerno kuvala.

Za lakše ljuštenje, nakon hlađenja, lagano udarite jaje o tvrdu površinu sa svih strana, a zatim ga rolajte između dlanova. Ljuska bi trebalo lako da se oljušti u komadima.

Sada kada znate sve tajne savršeno kuvanih uskršnjih jaja, možete se s punim samopouzdanjem upustiti u pripremu za praznik.

Neka vaša uskršnja korpa bude puna prelepih i ukusnih jaja!

18.04.2025 11:44
 

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 16.06.- 22.06.2025.

  • Čišćenje klime u stanu - uštedite novac ove sezone

  • Uživajte bez griže savesti: Omiljeni kokteli i njihove kalorije

  • Zabranjena morska avantura

  • Tri ključne navike za optimalno žensko zdravlje pre tridesete: Preporuke ginekologa

  • NOVA ERA FITNESA: 42% VIŠE LJUDI BIRA HIBRIDNI TRENING

  • Koliko često treba prati posteljinu tokom leta?

  • Letnje ljubavne priče: Filmovi koje gledamo ovog juna

  • Preživeti (i uživati!) tinejdžerske godine: Tri ključna saveta za mame

  • Tamna strana anti bebi pilula: Razumevanje potencijalnih rizika

  • Gljivične infekcije: Razumevanje, prevencija i efikasno lečenje

  • Brz recept za savršenu ledenu kafu kod kuće

  • Zašto su haljine otvorenih leđa uvek u modi?

  • Koliko puta ste kliknuli na „neverovatnu ponudu“ koja traje samo još minut?

  • Kako organizovati piknik u svom gradu?

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up