talijanska kuhinja nije samo hrana, već i umetnost uživanja u životu, ljubavi i jednostavnosti. Nežan miris bosiljka, bogatstvo paradajza i mekoća sveže paste stvaraju mediteransku čaroliju koja vas u trenu transportuje na obalu Italije. Ne morate putovati da biste doživeli to iskustvo. Pripremite sebi i voljenoj osobi intimno gastro putovanje u toplini svog doma.
Ovo je vodič za stvaranje nezaboravne večeri.
Stvaranje atmosfere: Miris i melodija Italije
Prava italijanska večera počinje mnogo pre nego što se hrana nađe na stolu. Stvorite ugođaj. Prigušite svetla, upalite mirisne sveće s notom vanile ili citrusa i pustite laganu, italijansku muziku u pozadini. Na stolu neka se nađu sveže cveće ili samo nekoliko grana masline, zajedno s jednostavnim, belim tanjirima. Vaša kuhinja će postati centar romantike, a vi ćete se osećati kao da ste u malom restoranu u Rimu.
Jelovnik: Rapsodija ukusa
Za ovu priliku, biramo jelovnik koji je istovremeno elegantan i jednostavan za pripremu, dajući vam dovoljno vremena da uživate u zajedničkim trenucima.
Predjelo: Brusketa s paradajzom i bosiljkom
Ovo je klasično predjelo koje se brzo sprema, a savršeno otvara apetit.
Isecite kriške hleba (baget je idealan) i blago ih tostirajte.
Dok su još tople, istrljajte ih čenom belog luka, pa prelijte s malo maslinovog ulja.
Na kraju, poređajte sitno seckani paradajz začinjen solju, biberom, origanom i listovima svežeg bosiljka.
Poslužite odmah.
Glavno jelo: Pasta s piletinom i kremastim sosom od spanaća
Bogat i kremast ukus ovog jela savršeno se slaže sa toplom atmosferom.
Pileće belo meso isecite na kockice i propržite na maslinovom ulju dok ne porumeni.
Dodajte seckani beli luk i spanać, pa kratko dinstajte.
Ulijte 200 ml pavlake za kuvanje, začinite solju, biberom i origanom, pa kuvajte na tihoj vatri dok se sos ne zgusne.
Skuvajte pastu po uputstvu s pakovanja, ocedite je i pomešajte sa gotovim sosom.
Poslužite toplo, posuto rendanim parmezanom.
Uz pastu poslužite rashlađeno belo vino, poput sauvignon blanca ili chardonnaya, koje će svojom svežinom savršeno upotpuniti kremasti sos.
Za slatki kraj: Lako, ali nezaboravno
Ne opterećujte se teškim desertima. Pustite da vas zavede slatki kraj koji će zaokružiti ovo kulinarsko putovanje.
Voćna salata sa medom i orasima
Jednostavnost je ključna. Pomešajte kockice breskve, jagoda, borovnica ili sezonskog voća po izboru. Prelijte s malo meda, pospite seckanim orasima i svežom nanom. Ovo je desert koji je lagan, osvežavajući i ostavlja savršen ukus.
Buon appetito! Neka vam ova italijanska rapsodija pruži nezaboravne trenutke ispunjene ljubavlju i uživanjem.
NAJPOPULARNIJI Komentari