(1).jpg)
Poslednjih godina sve više postaje popularan zdrav životni stil, koji na prvom mestu podrazumeva određene izmene u ishrani, u čemu naravno nema ničeg lošeg - naprotiv. Međutim, problem nastaje kada neko ko nije stručno edukovan i obavešten, što smo svi mi "obični smrtnici"
, počne striktno da se pridržava hiljadu i jednog pravila koje kaže ovo sme, a ono ne sme, ili ovo je zdravo, a to drugo nikako nije. I dok tu ima i korisnih inforrmacija, ujedno ima i onih netačnih, te se ovoj zanimljivoj temi treba posebno posvetiti.
Stoga vam u nastavku predstavljamo neke od popularnih mitova o hrani u koje mnogi veruju. Proverite da li ste i vi možda među njima.
NE PROPUSTITE: Saveti za pripremu mesa zlata vredni - kulinarski trikovi
Ako konzumiramo kafu uveče, nećemo moći da spavamo
.jpg)
Iako ova tvrdnja ne mora biti netačna, preciznije bi bilo da kažemo da je stilumativni uticaj kofeina sasvim individualan, odnosno u vezi sa genom CYP1A2, koji je odgovoran za metabolizam kofeina. On proizvodi enzime koji se dalje dele u tri grupe: visoko, regularno i nisko osetljivi na kofein.
Uglavnom većina pripada srednjoj grupi, kod kojih je dovoljno da se konzumacija kafe izbegava nakon 6 popodne. Međutim, oni koji su visoko osetljivi na kofein mogu iskusiti insomniju i kad piju kafu ujutru, dok oni koji pripadaju trećoj grupi mogu zaspati gotovo odmah nakon što su uživali u šoljici omiljenog napitka.
Kuhinjska so je smrt za organizam i treba je zameniti
Često ćemo naići na savete u okviru zdrave ishrane da običnu so treba zameniti morskom, himalajskom i sl. Međutim, kako nutricionisti ističu, razlika je zapravo neznatna, i generalno ne treba konzumirati previše slanu hranu.
Ali, ne treba zaboraviti ni drugu stranu medalje, so sadrži jod, i to najviše je jodirana kuhinjska, a po podacima Svetske zdravstvene organizacije, čak trećina stanovništa u svetu konzumira nedovoljno joda. Setimo se koliko je on važan za rad štitne žlezde, koja je regulator svih procesa u organizmu.
Crveno meso je u direktnoj vezi sa pojavom kancera debelog creva

Iako se crveno meso generalno ne preporučuje u redovnoj ishrani, prema određenim istraživanjima se smatra da se ono klasifikuje u 2A grupu - kao verovatno kancerogeno po ljude, na temelju limitiranih podataka. Ipak, ne treba konzumirati više od 70 g crvenog mesa dnevno, a industrijske prerađevine treba u potpunosti izbaciti.
Kvasac nije prirodan
Svi volimo da jedemo dizano testo,a stalno slušamo da je kvasac je baš zdrav i da je veštački produkt. Zapravo, nije tako, već je Saccharomyces cerevisiae prirodna vrsta koja nije kreirana od strane ljudi. Svakako, u industrijskoj proizvodnji se dodaju određene hemikalije, a fermentacija se dešava isključivo zahvaljujući prirodnim odlikama kvasca.
Med ne sme da se zagreva
.jpg)
U medu je sadržan Hydroxymethylfurfura, koji se oslobađa zagrevanjem, i za koji postoje tvrdnje da može biti štetan po zdravlje. Međutim, treba uzeti u obzir da je ova supstanca i te kako prisutna i u drugim namirnicama, i to u većim količinama nego u medu, pa opet nije ugrožavajuća po zdravlje. Štaviše, 30 g HMF supstance je bezbedno na dnevnom nivou, a to su količine meda koje svakako ne bismo mogli da pojedemo.
Majonez je holesterol bomba
Uvreženo je mišljenje da je majonez nepoželjan u ishrani jer su njegov glavni sastojak jaja, za koje se verovalo da nisu dobra za nivo holesterola u krvi. To je zapravo zabluda, jer jaja imaju pozitivan uticaj na dobar holesterol u krvi, koji je i te kako poželjan.
Ono što je više sporno jeste prisustvo emulgatora, pa je možda najbolja varijanta domaćeg majoneza.
Pileća kožica je nezdrava
.jpg)
O pilećoj kožici se govori kao o takođe najvećem izvoru masti i holesterola, a retko ko pominje da se u ovoj kožici zapravo nalaze one dobre nezasićene masne kiseline, što znači da se njihovom konzumacijom snižava loš, a podiže dobar holesterol.
NE PROPUSTITE: Fantastični trikovi za čuvanje i pripemu voća i povrća
Da li ste i vi verovali u neki od ovih mitova?
Naslovna foto: izvor


























NAJPOPULARNIJI Komentari