Dok su neki manje, a neki malo više vični u kuhinji, ono što je sigurno da korisnih trikova i jednima i drugima nikad nije na odmet. Pogotovo ako skraćuju vreme pripreme, spasavaju neka zagorela jela, ili pak pomažu u čuvanju namirnica. Ovog puta se odnose na voće i povrće, kao namirnice koje često brzo prezru iako su stajale svega par dana, te budu neupotrebljive, i koje naravno treba što više da konzumiramo u okviru svoje ishrane. Sigurni smo da ćete vam ove informacije biti i te kako od koristi, i da ćete ih primenjivati u svojoj kulinarskoj praksi.
A koji su to fantastični trikovi za čuvanje i pripremu voća i povrća, otkrivamo vam u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Potpuno prirodno - osvežite svoj dom mirisnim biljem
1. Svežinu povrću ćete produžiti tako što će ga umotati u vlažni papirni ubrus i staviti u plastičnu kesicu, a potom u frižider. Neke salate tako mogu znatno duže trajati.
2. Kada zamrzavate jagode, poređajte ih na poslužavnik i ostavite u frižideru tri sata, a tek nakon toga ih stavite u kese, tako se neće zalepiti jedna za drugu.
3. Ako vam je uvela zelena salata, ostavite je 15-tak minuta u mlakoj vodi u koju ćete dodati malo limunovog soka ili sirćeta, kako biste je ipak mogli upotrebiti.
4. Želite da sprečite kondenzaciju zbog koje vam salata propada kada duže stoji ? Poslužite se trikom sa papirnom salvetom u koju ćete prvo umotati salatu, a potom je obmotati i samolepljivom folijom!
5. Pre seckanja povrća na dasku stavite malo soli. Na taj vam način povrće neće kliziti i lakše ćete ga rezati.
6. Da bi se pasulj brže skuvao treba mu dodati kašiku šećera.
7. Zagoreli pasulj možete spasti tako što ćete ga odmah presuti u drugu šerpu i prekrijte mokrom krpom. Posle 10 minuta promenite krpu, ona će upiti najveći deo neprijatnog mirisa.
8. Ako vam je zagoreo pirinač ne bacajte ga, nego stavite parče belog hleba na deo koji nije zagoreo i pustite da odstoji pet do deset minuta. Hleb će upiti ukus zagorelog.
9. Banane nikada ne stavljajte u činiju s ostalim voćem jer otpuštaju gasove zbog kojih će svo voće dozreti i propasti pre vremena.
10. Zavijte koren banane u aluminijumsku foliju i trajaće 4-5 dana duže.
11. Cvekla će tokom kuvanja zadržati crvenu boju ako u vodu u kojoj se ona kuva, uspemo malo sirćeta ili limunovog soka.
12. Karfiol će tokom kuvanja ostati beo ukoliko u vodu dodate malo mleka i soli.
13. Paradajz će se lakše oljuštiti ako se potopi u ključalu vodu ili sa njom opari.
14. Očistite pečurke samo kratko pod mlazom vode,jer u suprotnom upiju previše vode.
15. Pirinač će dobiti snežnobelu boju ako dodate nekoliko kapi limunovog soka u vodu za kuvanje.
16. Peršun nikada ne kuvati nego ga posuti tek kada je jelo gotovo, kako ne bi obojilo jelo u zelenu boju.
17. Prilikom kuvanja povrće koje raste u zemlji stavlja se u hladnu vodu, a ono koje raste iznad zemlje u toplu.
NE PROPUSTITE: Kako da očistite kuhinju da se blista - top trikovi
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari