Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Svila na 5 načina: Inspirativne kombinacije za vašu svilenu suknju

  • 4 brze frizure koje možete napraviti za manje od 5 minuta

  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Ne dozvolite da vas preplave: Praktični saveti kako da se izborite sa negativnim mislima

  • Mesečni horoskop za JUN 2025.

Recepti

Mille-feuille: RECEPT za svetski poznat kolač

U poslednje vreme se sve više govori o čuvenom francuskom kolaču, tipičnom za ovu zemlju sladokusaca, koji je sve više počeo da zauzima počasno mesto u poslastičarnicama širom sveta. Kremast, sa nama omiljenim žutim filom, lak za pravljenje, bez komplikovanih sastojaka, i sa savršenstvom ukusa koji ostaje u ustima, vrlo brzo smo shvatili da ovaj dezert ima sve potrebne karakteristike da ga svrstamo u našu rubriku slatkih zalogaja. Inače, neki izvori kažu da je ovaj kolač bio omiljena poslastica Napoleona! Ne sumnjamo da će postati omiljeni mnogima od vas. smiley

U svakom slučaju, u nastavku vas čeka recept i uputstva za pripremu Mille-feuille - svetski poznatog kolača. 

NE PROPUSTITE: Recept za najukusniji francuski omlet - brzo i jednostavno

 

Potrebni sastojci: 

200 g lisnatog testa

Prah šećer

600 ml mleka

Štapić vanile ili ekstrakt vanile

3 jaja

60 g gustina

150 g klasičnog šećera

100 g čokolade za kuvanje za glazuru

 

Uputstvo za pripremu:

Razvucite lisnato testo u većih pleh - možete onaj veličine rerne. Za ovo će vam trebati malo brašna kako se testo ne bi lepilo. Stavite u pleh papir za pečenje, pa preko razvučeno lisnato testo i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Potom izvadite pleh, preko testa stavite papir za pečenje, pa ga poklopite drugim plehom - ne treba da bude pretežak, kako se testo ne bi previše diglo. Potom vratite u rernu na još 20-ak minuta. Pre nego što vratite testo u rernu najbolje bi bilo da ga presečete na tri jednaka dela tako da dobijete oblike pravougaonika.

Izvadite pleh iz rerne, sklonite gornji pleh i papir za pečenje, pa pospite lisnato testo prah šećerom, i onda ga vratite u rernu koju ste prethodno pojačali na 260 stepeni, ili koliko vam je već maksimalno, i ostavite tako još oko 5 minuta, kako bi testo postalo hrskavo. Ovde morate sve vreme paziti da se korice ne prepeku.

 

Kada ste završili sa ovim delom, prelazite na fil:

Stavite u šerpu mleko i pola količine šećera zajedno sa štapićem vanile ili vanilinim ekstraktom po ukusu. Dok čekate da mleko proključa u drugoj posudi umutite jaja, drugu polovinu šećera i gustin. Kada mleko proključa dodavajte polako žutu smesu uz konstantno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice i smanjite temperaturu kako vam fil ne bi zagoreo. Kada je smesa dovoljno gusta sklonite je sa ringle i ostavite da se prohladi.

Potom filujete korice tako što između prve i druge i druge i treće stavljate fil, i to pomoću šprica kao na fotografiji.

Završavate sa koricom, preko koje treba da dođe fondan (ovaj deo možete i da preskočite), a kako da ga napravite saznajte OVDE.

Na kraju je ostalo da fondan išarate čokoladom za kuvanje koju ste prethodno otopili kao kad pravite glazuru.

I vaš predivni mille-feuille kolač je spreman da ga servirate! Prijatno. smiley

NE PROPUSTITE: Musaka sa tikvicama + kompot od jabuka - kuvamo za one koje volimo

Možete vi to same!

Foto izvor: http://www.roadtopastry.com

08.09.2021 00:08
 

Ne propustite

  • Tres leches : recept za SVETSKI poznat kolač vama na dohvat klika

  • Domaća krempita - starinski recept

  • Savršeno mekane griz kocke

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 02.06.- 08.06.2025.

  • Kako da vaša koža blista tokom leta: Rutina nege za vrele dane

  • Kako sveće od pčelinjeg voska oblikuju naše emocije?

  • Otkrijte sebe u 5 minuta: Brzi test ličnosti koji će vas iznenaditi!

  • Da li pravilno perete kosu? Greške koje svi prave i kako ih izbeći

  • Zanimljivosti o Indiji: Običaji koji će vas iznenaditi

  • Transformacija doma: Ideje za recikliranje starih predmeta i davanje im novog života

  • Zlatna nega: Zavirite u svet najekskluzivnijih krema za hidrataciju kože

  • Ponovo na dejting sceni: Vodič za razvedene mame koje traže ljubav

  • Detoks tela i uma: 5 navika za svež početak juna

  • Jutarnji eliksir: 3 recepta za energetske smutije koji tope kilograme

  • Kako preživeti pubertet: Saveti za roditelje i tinejdžere

  • Zdravi porodični obroci na brzinu: Ideje za letnje ručkove koje svi vole

  • Zaboravite "zauvek srećni": Evo kako da vaša veza procveta i ostane strastvena!

  • Knjige koje čitamo u junu: Vaša karta za letnje avanture

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Domaća punjena čokolada - recept

Sigurni smo da i vi, poput nas, ne poznajete osobu, koja ne gaji posebna osećanja prema ovoj neodoljivoj poslastici i...
Scroll up