Naša draga Maja nas je i ove nedelje obradovala predivnim receptom.
Ne samo da je ukusno, već je i zdravo!
Zato je Maja vitka, a ukoliko želite i vi da budete, savetujemo da se hranite kao ona.
Još izvrsnih recepata i saveta potražite na njenom blogu, Vitki gurman i obavezno nabavite knjigu Gurmanske veze.
Danas imate priliku da saznate kako se prave lažne tufahije bez imalo šećera!
NE PROPUSTITE: Zdrav doručak: galete bez glutena
Tufahije su poznati slatkiš koji se preliva šerbetom, pa od zdravog voća – nakon obrade i kuvanja u šerbetu, jabuke postaju sve sem zdrave.
Zato u dane krize za nečim slatkim - spremamo lažni recept!
• 6-8 jabuka koje su prirodno slatke (npr. ajdared)
• cimet • 6-8 punih kašika oraha, krupno mlevenih
• šaka suvog grožđa
• stevija ili kašika meda
Oljuštite 6-8 jabuka i izdubite im „nožićem“ za tufahije sredinu sa semenkama.
Preskačemo korak s kuvanjem jabuka u loncu sa šećerom, već ih umesto toga ređamo u đuvečaru ili vatrostalnu posudu koja je dovoljno duboka.
Sipajte vodu do 2/3 visine jabuka, pokrijte alu-folijom i ubacite u rernu da se peče. Jabuke ne bi trebalo da se prekuvaju i počnu da se raspadaju, ali treba da budu meke.
Dovoljno je da se u toku kuvanja u rerni jednom okrenu kako bi omekšale s obe strane.
Malu količinu vode preostale nakon kuvanja sačuvajte u činijici.
Udubljenje u jabuci napunite prvo krupno mlevenim orasima, a onda pospite i suvo grožđe na svaku jabuku.
Ako je preostalo oraha, pospite ih preko jabuka.
U vodu koja je ostavljena ubacite steviju/med i cimet, promešajte i sipajte preko jabuka, pa sve nakratko vratite u rernu.
Gotove jabuke prekrijte folijom da sve ostane meko.
Lepe su kad se serviraju i tople, ali takođe i iz frižidera.
Jabuke i grožđe su dovoljno slatki i ne morate da patite za šerbetom.
Za dodatno uživanje, umutite slatku pavlaku s malo vanile, pa ukrasite pri serviranju.
NE PROPUSTITE: Zdrav doručak: sendvi sa humusom i jajima
Recept i fotografije: Maja Petrović autorka bloga “Vitki gurman”.
Više zdravih i ukusnih recepata, od namirnica koje su afrodizijaci, možete pronaći u njenoj knjizi Gurmanske veze.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari