Zelena dijeta je jedna od onih koja će odgovarati onima koji ne vole stroge režime ishrane. Donosi dnevno oko 1400 kalorija, a za dve nedelje možete da izgubite do 3 kilograma. Dakle, u pitanju je zdravo postepeno gubljenje kilograma.
Bazira se na korigovanju ishrane tokom radnih dana, dok tokom vikenda možete da jedete šta želite, ali bez preterivanja…
Zelena i ostale vrste salate, rukola, spanać, blitva, sastavni su deo dijete u kojoj se posebna pažnja posvećuje namirnicama bogatim gvožđem. To osigurava da tokom korekcije težine neće doći do smanjenja tonusa mišića. Lisnato zeleno povrće bogato je gvožđem, sastojkom važnim za ishranu mišića, kao i folnom kiselinom koja pomaže da organizam veže gvožđe.
U toku zime, zbog malo kretanja i isuviše teške hrane, u organizmu se nakupe različiti toksini. Iz tof razloga proleće je idealno vreme da organizam pročistite zelenom dijetom.
Najbolja stvar kod ove dijete jeste ta što ne podrazumeva izgladnjivanje, već prilagođen način ishrane koja će pomoći da iz organizma izbacite nakupljene toksine i skinete nekoliko kilograma.
Najvažnije u zelenoj dijeti je da izbacite masnoću, slatkiše i prerađenu hranu. Naravno, manja količina masnoća vam je ipak neophodna, najbolje je da to bude maslinovo ulje (u salati, recimo), a deo može i iz male količine badema i drugog koštunjavog voća, kao i iz semenki i suncokreta.
U toku zelene dijete trebalo bi da konzumirate što više složenih ugljenih hidrata, koji se sporo razlažu, tako da ste od njih veoma dugo siti, a uz to i ubrzavaju varenje i metabolizam. Takvi ugljeni hidrati nalaze se u integralnim žitaricama, mahunarkama i svežem voću i povrću. Vikend je vreme kada bi trebalo konzumirate baš ovakvu hranu.
Veoma važan jeste i dovoljan unos vode. 1,5l do 2 je neki optimum, a ko može više - još bolje ! Manji deo vode (šolju ili dve dnevno) možete zameniti zelenim čajem.
Efekti zelene dijete, vidljivi su posle desetak dana, a dijeta je ispunila cilj posle tri nedelje.
Predlog menija za radne dane:
Doručak i užina tokom radnih dana su uvek isti:
Doručak: jogurt sa integralfiim žitaricama i šolja kafe, ili šolja ječmene kafe i kifla, ili šolja nemasnog mleka i tri keksa.
Užina: voće (jedan komad) ili sok bez šećera.
Ponedeljak
Ručak: 200 g zelenih njoka, kelj prodinstan i začinjen sirćetom.
Večera: kajgana od dva jajeta sa iseckanom blitvom i listićima nane, salata od paradajza sa origanom, 30 g integralnog hleba.
Utorak
Ručak: ćuretina rolovana (dva odreska) sa šunkom i sirom, spanać na pari, 30 g integralnog hleba
Večera: pirinač s povrćem (blitva, mladi luk), 30 g mladog sira, 50 g praške šunke.
Sreda
Ručak: 70 g rižota sa piletnom (30 g) i začinskim travama, radič kao salata.
Večera: salata od 100 g praške šunke sa dosta rukole, krupno nastruganim kačkavaljem, biberom, limunovim sokom i 50 g integralnog hleba.
Četvrtak
Ručak: 70 g testenine (leptirići, šeširići) sa spanaćem i papričicom, teleća rebra na pari.
Večera: porcija pečene piletine punjene spanaćem i mladim sirom, obarena blitva prelivena balzamiko sirćetom (sirće dobijeno od crnog grožda)
Petak
Ručak: 150 g faširanih šnicli od junetine pomešane sa spanaćem, zelena salata, 30 g hleba
Večera: parče razljevuše (brašno, jaja, mlad sir, blitva, malo slanine), salata od endivije i radiča sa jabukovim sirćetom.
Možete vi to same !
NAJPOPULARNIJI Komentari