Osim što je pravo letnje osveženje, lubenica je odličan izvor vitamina i zdravlja.
Bogata je likopenom, antioksidansom koji joj daje specifičnu crvenu boju (baš kao i kod paradajza) i smanjuje rizik od nastajanja raka prostate. On ujedno štiti od bolesti srca i raka materice i jajnika, a smatra se da poboljšava plodnost.
Blagotvorna dejstva
Osim što sadrži velike količine vitamina A, B i C, bogata je vodom (92%) i pomaže u regulaciji telesne težine jer ne sadrži mnogo kalorija. Tačnije, 100g lubenice sadrži 10% šećera, 90 % vode, 20 miligrama betakarotena, 0.5 miligrama gvožđa i oko 20 kalorija.
Lubenica veoma povoljno deluje na organizam i kada su u pitanju: akne, anemija, arteroskleroza, artritis, astma, bolesti žuči, bolesti zuba i usne šupljine, bolesti srca i krvnih sudova,bronhitis, bubuljice, glavobolja, gojaznost, gubitak pamćenja, dijabetes, depresija, edem, ekcem, impotencija, kamen i pesak u bubrzima, mamurluk, pad imuniteta, povišeni nivo holesterola, pojava bora na koži, prehlade i grip, dobra je protiv opekotina od sunca, starenja, leči razne infekcije, stres, uganuća i istegnuća, ublažava ujede insekata, hemoroide, herpes, hronični umor, celulit...
Može se koristiti i kao diuretik, a za opekotine i neke bolesti kože povoljno deluju obloge sa sokom od lubenice ili obloge od kore lubenice.
Lubenica poboljšava PH vrednost krvi, a krvne sudove čisti od masnih naslaga.
Kod dijabetičara i prilikom problema sa trigliceridima, treba voditi računa o količini lubenice koja se jede.
Lubenica u kozmetici
Maska od lubenice - Za hidraciju i regeneraciju
Sok od lubenice pomešajte sa običnim pšeničnim brašnom, malo meda i kašikom pavlake. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete lepu, gustu pastu koja se lako maže. Premažite sve delove kože lica, vrata i dekoltea, i držite je oko pola sata. Zatim masku isperite mlakom, a onda i hladnom vodom. Ovom maskom možete negovati i ruke.
Ako želite iz lubenice da izvučete najviše zdravstvenih dobrobiti, nemojte je čuvati u frižideru. Iako je privlačnija i nudi više osveženja ako je ohlađena, ona će na ovaj način izgubiti i do 40% likopena nakon dve nedelje skladištenja. Najbolje bi bilo da je čuvate na sobnoj temperaturi. Međutim, ako ste je isekli i načeli, tada je držite u frižideru.
Tekst preuzet i prilagođen sa sajta Pozdrav suncu:
NAJPOPULARNIJI Komentari