U narednim danima će se kuvati kao ni u jednoom drugom periodu godine.
Idu slave i proslave i domaćiće se bacaju na pripremanje svečanih gozbi i bogatih trpeza.
Jedan od svakako nezaobilaznih sastojaka u pripremi ukusnih jela jeste beli luk. On daje fantastičnu aromu svakom specijalitetu, ali i ostavlja neprijatan miris na koži ruku i u vašem dahu.
Seckanjem se jak miris ove biljke i njegova ulja uvlače u kožu i ispod noktiju i teško ga je ukloniti. Slično je i sa zadahom iz usta kada se jede sirov beli luk. Nipošto ne odustajte od belog luka. Ova fenomenalna biljčica je jedan od najboljih prirodnih doktora.
Otkrivamo vam trikove kako da se brzo i lako oslobodite mirisa belog luka uz pomoć nekoliko namirnica koje sigurno imate u domu.
Ruke
Kada završite sa seckanjem istrljajte prste na nekom predmetu od nerđajućeg čelika (kašika, sudopera, šerpa…) i to držeći ih ispod mlaza hladne vode. Ovo bi trebalo da ukloni miris luka sa prstiju, mada teško da će ga izvući sa kože ispod noktiju. Pranje ruku mirisnim sapunima neće puno pomoći.
Kafa je još jedan način da uklonite miris luka (ako vam ne smeta da vam ruke mirišu na kafu). Ruke istrljajte zrnima kafe ili napravite piling od mlevene kafe i vode, pa sa tim trljajte ruke neko vreme i onda operite mlakom vodom.
Malo soli i limuna takođe može da pomogne. Trljajte ruke kriškom limuna na koju ste stavili malo soli, samo ako nemate neka oštećenja kože (ranice, zanoktice, ogrbotine). Možete probati i samo sa limuom, a ako imate duže nokte trudite se da ga natrljate i malo ispod noktiju da biste izvukli miris.
Ruke možete istrljati i sa pastom napravljenom od sode bikarbone i vode. Soda dobro neutrališe mirise. Istrljajte ruke i nokte i odmah operite.
Zadah
U uklanjanju zadaha od belog luka efektivna je slačica. Uzmite 1 kašičicu ovog začina i “mućkajte” ga u ustima minut-dva, pa ispljunite. Nakon toga pola kašičice slačice progutajte da u potpunosti sprečite loš zadah.
Žvake sa ukusom peprminta, sveža menta, ali i svež peršun će vam takođe pomoći dauklonite neprijatne mirise iz dana. Peršun sadrži mnogo hlorofila i idealan je za uklanjanje lošeg zadaha, posebno izazvanog belim lukom. Odličan je za usnu duplju jer deluje antibakterijski i protivupalno.
Komorač, seme anisa ili karanfilić su takođe delotvorni. Žvaćite ih kratko, pa ispljunite. U nekim restoranima čak posle jela često nude semenke komorača zbog zadaha.
Mleko, jogurt, čaj od mente (ili zeleni) mogu biti od pomoći, kao i žvakanje pečenih zrnaca kafe. Kao i kod ruku delotvoran je i limun. Uzmite 1 do 2 kašike sveže isceđenog soka od limuna, kratko promućkajte, pa progutajte.
Nakon ovih “tretmana” možete oprati zube i očistiti jezik, koji barem delimično uklanjaju loš zadah izazvan belim lukom.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari