Svakog dana organizam izbacuje toksine koje unosimo preko vazduha i kroz hranu, lekove i druge kozmetičke proizvode.
Taj proces uopšte nije lak i organizam uglavnom ne uspeva sam da se izbori sa svim štetnim materijama koje se svakodnevno akumuliraju.
Ako mu ne pomognemo na vreme, osetićemo nedostatak energije, probleme sa težinom, nesanicu, promene raspoloženja, imaćemo teškoće sa koncetracijom, bolove u mišićima i zglobovima, ekcem, astmu, alergije...
Od čega zavisi uspeh detoksikacije organizma?
Naš organizam je sposoban da metaboliše (razlaže i oslobađa) hemikalije koje unosi u organizam.
Uspeh tog „posla“, naravno, zavisi od genetskih predispozicija i količine hemikalija kojima smo izloženi.
Zato je neophodno posvetiti više pažnje hrani koju jedemo.
Stručnjaci nas odavno podsećaju da jedan od najboljih i najpraktičnijih načina za detoksikaciju organizma jeste izbacivanje rafinisane i industrijski prerađene hrane iz upotrebe.
Detoksikacija ima i prateće ne baš tako prijatne efekte, kao što su: osip, neprijatan telesni miris, zadah iz usta, mučnina, curenje iz nosa, dijareja ili konstipacija.
Ukoliko se pojave neki od ovih simptoma znajte da je to znak da organizam izbacuje toksine.
Preporučena hrana tokom detoksikacije:
Voće: Jabuke (jesti ih dva puta dnevno), grožđe, kivi, limun, jagode i kruške kao odličan izvor energije.
Povrće: Artičoke, cvekla,brokoli, kupus, šargarepa, celer, zelena salata, kopriva, crni luk, potočarka i morske alge.
Dijeta za detoksikaciju
Svakog jutra popijte kašiku mlevenog lanenog semena sa čašom vode. Tokom detoksikacije i nekoliko dana nakon nje, izbegavajte kafu i čaj (koje niste pili ni nedelju dana pre nego što ste počeli detoksikaciju).
1. dan
Jutro: Popijte čašu (2dl) tople vode sa sokom od pola limuna.
Ostatak dana: Jedite grožđe (ukoliko nije sezona grožđa izaberite voće koje je aktuelno u sezoni) kad god osetite glad - jabuke su odlična alternativa.
Dozvoljeno je da pojedete 1 kg grožđa/sezonskog voća.
Pijte dosta tečnosti (minimum 8 čaša od 2dl), i to: vode, biljnih čajeva (od nane, kamilice, đumbira) i sveže isceđenih sokova od šargarepe, celera, jabuke.
2. dan
Jutro: Popijte čašu tople vode sa sokom od limuna.
Ostatak dana: Pijte dosta vode, biljnih čajeva, sokova od povrća razređenih sa vodom (u razmeri 1 : 1).
Minimalna količina tečnosti je 8 čaša (od 2dl).
3. dan
Doručak: Sirovo povrće (izaberite nešto od nabrojanog).
Pojedite koliko god možete. Popijte dosta vode i biljnih čajeva.
Ako vam je teško da jedete sirovo voće, napravite sokove od mešavine voća.
Ručak: Salata od povrća (izaberite od nabrojanog), sirovog ili kratko obarenog.
Pijte dosta vode i biljnih čajeva.
Večera: Čorba od povrća. Pijte dosta vode i biljnih čajeva.
RECEPTI
Kokteli od voća i povrća
NAPOMENA: Ovi sokovi se prave u sokovniku. Po potrebi, razblažite ih sa vodom.
* Šargarepa i jabuka: 3 šargerepe i 1 jabuka.
* Jabuke i crno grožđe: 2 jabuke, 225g crnog grožđa.
* Šargarepa i celer: 4 šargarepe, 5 stabljika celera.
* Cvekla, šargarepa i celer: 4 šargarepe, 1 cvekla, 3 stabljike celera.
* Jabuke, zelena salata, potočarka: 2 jabuke, 6 listova zelene salate, mala pregršt potočarke.
Salata za detoksikaciju
Potrebno je: 1 cvekla, 2 šargarepe, 1 list kupusa, 6 listova zelene salate, 1 pregršt potočarke, 1/2 manjeg crnog luka, 6 listova korpive, 1/4 brokolija.
Priprema: narendajte cveklu i šargarepu, iseckajte ostalo povrće i sve pomešajte. Pospite sa malo maslinovog ulja, sokom od limune i sitno iseckanim čenom belog luka.
* Šargarepa i krastavac: 3-4 šargarepe, 1 kratavac, 1/2 cvekle, 1/2 limuna, 2,5 cm korena đumbira.
* Krastavac i cvekla: 1 krastavac, 3 šargarepe, 1 cvekla, 2 stabljike celera, 1 pregršt peršuna, 1/2 limuna.
* Miks povrća: 3-4 šargarepe, 1/2 cvekle, 2 stabljike celera, 2 cvetića brokolija, 1/2 limuna.
* Krastavac i jabuka: 2 stabljike morača, 1/2 krastavca, 1/2 zelene jabuke, 1 pregršt listova nane, 2,5 cm korena đumbira.
* Špargla, krastavac i paradajz: 1 špargla,1 krastavac, 1 paradajz, 1/2 limuna.
* Sok za čićšenje jetre: 1 pregršt maslačka, 3-4 šargarepe, 1/2 krastavca, 1/2 limuna.
* Jabuka, limun i limeta: 4 jabuke, 1 limun, 1-2 limete.
Čorba od povrća
Potrebno je: 4 šargarepe, 2 cvekle, 3 stabljike celera, 4 lista kupusa, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 1/2 brokolija, 1 litar vode, malo potočarke
Priprema: Iseckajte šargarepu, celer, cveklu, kupus, crni i beli luk i brokoli. Stavite povrće u vodu da se kuva. Kad provri, smanjite vatru i krčkajte 20-30 minuta. Sipajte čorbu u blender i ispasirajte povrće. Pospite svežim listovima potočarke.
SAVETI
* Planirajte detoksikaciju unapred.
* Masna hrana, slatkiši, grickalice itd, moraju biti van upotrebe.
* Nedelju dana pre nego što započnete detoksikaciju, smanjite unos čaja, kafe, šećera, hleba, mesa, alkohola, duvana, a povećajte unos svežeg, organskog voća, povrća, sokova.
* Jedite integralni pirinač i bareno povrće.
* Kupujte organsko voće i povrće.
* Ako imate zdravstvenih problema (dijabetes, anemija, bolesti bubrega), pre detoksikacije posavetujte se sa svojim lekarom.
* Detoksikacija se ne preporučuje ako ste u drugom stanju (kao ni majkama koje doje svoje bebe), ali zato možete da obogatite ishranu voćem, povrćem, biljnim čajevima, vodom, a da smanjite unos kafe i alkohola.
* Obogatite ishranu organski gajenim voćem i povrćem, ograničite unos mesa, prerađene i konzervisane hrane, šećera, soli, zasićenih masti, kafe, mlečnih proizvoda, alkohola.
* Ostavite duvan. Pijte 1,5-2 litra vode dnevno. Redovno vežbajte.
* Kad god je moguće, koristite organsku kozmetiku. Zamenite hemikalije za čišćenje kuće eko proizvodima za čišćenje.
Foto: balance.dietxnutrition.com, livelighter.org, 123rf.com, bodyenlightenment.me, liquidieting.com
NAJPOPULARNIJI Komentari