Tikvice su uvek dobrodošao gost na našoj trpezi, bilo da su pohovane, u musaki, pasti i sl, pa ništa drugačije nije ni ovog puta, kada je u pitanju pita koja će, sigurni smo, zadovoljiti i najzahtevnije sladokusce. Zalogaji koji se tope u ustima vrlo brzo će, nakon što je prvi put budete pravili, biti redovan deo vašeg jelovnika. Idealna za doručak, večeru, kao predjelo ili glavno jelo, ali i za posluženje gostiju, koji takođe neće ostati ravnodušni na njene ukuse.
U nastavku vam predstavljamo recept za sočnu i ukusnu pitu sa tikvicama kakvu do sada niste probali.
NE PROPUSTITE: Doručak na drugačiji način - 4 brza i hranljiva recepta
Potrebno vam je:
4-5 tikvica srednje veličine
5 jaja
2 supene kašike brašna
10 supenih kašika griza
1 prašak za pecivo
400g sira za pite (sremački)
100 ml ulja
1/2 šolje jogurta
1/2 male pavlake
So
Biber
Foto: mobile-cuisine.com
Uputstvo za pripremu
Operite i oljuštite tikvice, narendajte ih, posolite i ostavite u cediljki da odstoje 10 do 15 minuta. Za to vreme umutite jaja mikserom, pa polako dodajte ostale sastojke, uz konstantno mešanje - brašno, griz, jogurt, pavlaku, ulje, sir, prašak za pecivo.
Potom, dobro iscedite narendane tikvice da iz njih izađe sav višak tečnost, pa ih sjedinite sa umućenom smesom.
Foto: cookingwithruthie.com
Dodajte so i biber po želji.
Pitu možete peći i u okruglom i u četvrtasom plehu, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite je u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni C i pecite je oko 45-50 minuta, sve dok ne dobije lepu rumenu boju.
Ukoliko želite, pitu pre pečenja možete posuti i susamom.
Nakon što se malo prohladi, vaša pita je spremna za serviranje i posluženje.
Foto: 12tomatoes.com
NE PROPUSTITE: Pikantni italijanski punjeni prsten - gurmanluk za istančana nepca
Možete vi to same!
Naslovna foto: theveggiesisters.gr
NAJPOPULARNIJI Komentari