Banane i čokolada – ima li bolje kombinacije?
Još kada tome dodate hrskavu koru i sve upakujete u savšrno parče američke pite?
Ovaj fantastični dezert će oduševiti svakoga kome ga poslužite zato ne oklevajte već zasucite rukave, pogledajte recept sa uputstvom i napravite američku pitu sa bananama i čokoladom.
Predlažemo da je poslužite uz kafu i porciju kvalitetnog razgova i užitak će biti potpun!
Potrebni sastojci:
Za koru:
125g putera na sobnoj temperaturi,
60g šećera u prahu,
1 jaje,
200g brašna,
50g lešnika u prahu ili samlevenih,
prstohvat praška za pecivo;
Čokoladno punjenje:
230ml slatke pavlake za kuvanje,
1/4 vanilinog štapića (ako koristite ekstrakt, stavljate ga na kraju),
3 žumanceta,
2 kašike šećera,
200g crne čokolade,
100g mlečne čokolade,
1 kašika putera,
5 banana,
2 kašike ruma;
Za čokoladnu glazuru:
55g crne čokolade,
2 kašike pavlake za kuvanje,
1 kašika meda,
1 kašika vode.
* Glazura je opcionalna. Umesto nje možete posuti kakao !
Priprema:
Korak 1: U činiju za miikser ubacite puter i šećer i mutite dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte jaje. Kada se umuti, dodajte brašno i prašak za pecivo i umutite ručno kako testo kasnije ne bi bilo previše tvrdo. Dodajte lešnike. Stavite testo na pair za pečenje, pa ga ubacite u frižider.
Korak 2: U šerpu sipajte pavlaku za kuvanje, pa ubacite štapić vanile. Ako koristite ekstrakt, dodajte ga na kraju. Kada pavlaka provri, smanjite temperaturu i poklopite šerpu. Umutite žumanca sa šećerom. Izvadite vanilu, u jaje uspite malo pavlake, pa promešajte, pa tu mešavinu vratite u šerpu sa pavlakom. Kada se zgusne (nakon 2min), skinite sa vatre.
Korak 3: U dublji sud sipajte crnu i mlečnu lokoladu, pa ih prelijte vanila smesom. Ostavite par min, dodajte puter, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Testo ,,istucite’’ oklagijom, pa razvucite i smestite u kalup za pitu. Stisnite uz obod, skinite višak. Izbockajte dno viljuškom. Ubacite u frižider na 10ak min.
Korak 4: Preko testa stavite papir za pečenje, pa pospite pirinač ili drugo semenje kako bi sprečilo testo da raste. Pecite 40min u rerni zagrejanoj na 180°C. Banane iseckajte na kriške, prelijte ih rumom i ostavite da ostoje dok se kora peče. Posle 20kmin pečenja, izvadite pirinač sa kore i prsten iz kalupa i vratite je u rernu.
Korak 5: Banane poredajte na dno kore, pa ih prelijte čokoladnim kremom. Protresite da se sve slegne. U dublji sud ubacite crnu čokoladu, prelijte je pavlakom za kuvanje, ubacite u mikrotalasnu na 15 sekundi, promešajte, pa dodajte med i vodu. Sve dobro promešajte, pa prelijte po površini čokoladne kreme.
I to je to! Vaša pita / kolač sa bananom i čokoladom je gotov! Sigurni smo da će se vaši gosti oduševiti!
Možete vi to same !
Fotografije: Dulce delight
NAJPOPULARNIJI Komentari