Prva asocijacija na vosak većine nas je ili voštana sveća ili depilacija. I ništa tu nije pogrešno, ali primena voska zapravo može da bude znatno šira, i to na gotovo svakodnevnom nivou. Ono što je važno jeste da je u pitanju parafinski vosak, bilo u vidu sveće ili u neobrađenom obliku, te pomoću njega npr. možete da konzervirate džem, ili pak popravite rajsferšlus.
Ali, tu su i drugi korisni načini upotrebe voska za koje želite da znate. Detalji u nastavku!
NE PROPUSTITE: Zanimljivosti o lepšem polu za koje sigurno niste znali
Održavanje drvene kuhinjske daske za sečenje
Vosak je odličan za održavanje kuhinjske daske za sečenje čistom. Utrljajte ga u čvrstom stanju na površinu pomoću čiste krpe, sačekajte da ga drvo apsorbuje, a ono što je preostalo uklonite takođe čistom krpom.
Tretman za ruke
Koža ruku je stalno izložena spoljnim faktorima, te nije ni čudo što je sklona isušivanju. U tome joj od ogromne pomoći može biti parafinski vosak, odnosno tretman njime, kako bi koža postala mekana i hidrirana.
Takođe, ovaj tretman možete sami da primenite. Potopite ruke u vosak koji je blago otopljen na niskoj temperaturi. Potom ih izvadite - vosak treba da ostane na njima, umotajte u plastičnu kesu ili foliju, pa navucite rukavice. Sačekajte tako 10-15 minuta, pa uklonite vosak sa ruku, koji će tad već biti u čvrstom stanju.
Slobodno možete da primenjujete ovaj tretman na dnevnom nivou.
Tretman za stopala
Ispucala koža stopala, pre svega na petama, je takođe problem sa kojim mnogi kubure. Isti princip sa parafinskim voskom, opisan u prethodnom odeljku, možete primeniti i u ovom slučaju.
Za popravljanje rajsferšlusa
Ako vam se zaglavio rajsferšlus, od pomoći vam može biti voštana sveća koju ćete bukvalno urtljavati na mesto gde je "zapelo". Tako ćete podmazati zupčanike, što bi trebalo da pomogne rajsferšlusu da proradi.
Podmazivanje vrata i prozora
Kada prozor ili vrata krenu da škripe, to znači da je potrebno da podmažete metalne šarke, jer one su te koje vremenom i korišćenjem počnu da proizvode ovaj zvuk.
Umesto kupovine specijalnih maziva, možete to učiniti i pomoću voska.
Konzerviranje džema
Ako ste među onim modernim domaćicama koje vole izazove kao što je npr. pravljenje džema, onda sigurno znate da su domaći džemovi, osim što u zdravija opcija s obzirom na to da sadrže manje šećera nego industrijski, kao i ostalih dodataka, brže kvarljivi.
Ali, ono što možda niste znali jeste da vam u prevazilaženju ovog izazova od pomoći može biti parafinski vosak.
Čitava poenta je u tome da džem ne bude izložen vazduhu, istopite parafinski vosak - onaj koji sme da bude u kontaktu sa hranom, te njime zalijte teglicu ili čašu u tanjem sloju. Vosak treba da se stegne.
Kada želite da otvorite džem, samo sklonite vosak i uživajte u ukusu.
NE PROPUSTITE: Kako da očistite bubanj veš mašine za svega par minuta
Možete vi to same!
Foto izvor: brightside.me
Naslovna foto: acloudcomputinghost.club
NAJPOPULARNIJI Komentari