Foto: udemy.com
Svima nam je cilj isti - da ostanemo vitki i da budemo zadovoljni svojim izgledom. Međutim, to ne ide uvek baš tako lako, pogotovo jer se naš metabolizam s godinama usporava sve više i definitivno nećemo sa podjednakom lakoćom izgubiti tih nekoliko kilograma viška u npr. tridesetim, kao što smo mogli u svojim dvadesetim godinama. Zato treba posebno da povedemo računa o ishrani, i to ne samo kalorijskoj vrednosti svog dnevnog jelovnika, već i o vrsti namirnica koje jedemo i o načinu na koji ih kombinujemo.
Saznajte u nastavku koje namirnice treba najviše da jedete ako želite da smršate.
NE PROPUSTITE: Potpuno prirodna nega kože lica oko očiju koja će vas oduševiti!
Studije koje su pratile navike u dijetama i ishrani preko 120 hiljada ljudi tokom 16 godina jasno su pokazale da namirnice koje se nalaze visoko na lestvici glikemijskog opterećenja, poput industijski prerađenih žitarica, šećera i namirnica koje sadrže skrob, utiču na nastanak viška kilograma ukoliko ih redovno jedete, za raliku od onih koje imaju nizak glikemijski indeks, kao što su orašasti plodovi, mlečni proizvodi, i pojedino voće i povrće, a koje vam mogu pomoći da smršate.
Foto: health.harvard.edu
Istraživanja su jasno pokazala da što je niži glikemijski indeks namirnica koje unosite kada želite da smršate - lakše ćete uspeti u toj svojoj nameri. Evo koja još naučna otkrića mogu da vam pomognu da budete vitki:
- Oni čija se ishrana dobrim delom zasniva na ribi i morskim plodovima, pilećem mesu, kao i oni koji piju dosta jogurta i imaju naviku da jedu orašaste plodove - mnogo lakše održavaju svoju idealnu težinu ili mršave ukoliko im je to namera.
Foto: keywordsuggest.org
- Nema razlike u gojenju između onih koji konzumiraju niskomasne mlečne proizvode i onih koji koriste mlečne proizvode sa većim procentom mlečne masti.
- Kilograme lakše dobijaju oni koji mahom jedu crveno meso, pogotovo u kombinaciji sa prerađenim žitaricama i skrobom. Dakle - otpada omiljena kombinacija mesa sa krompirićima.
- Ako jedete meso sa povrćem koje ima nisku glikemijsku vrednost, lakše ćete smršati.
Foto: bhg.com
- Treba izbegavati kombinaciju jaja i sireva sa namirnicama koje imaju visok glikemijski indeks, a najbolje ih je na jelovniku upariti sa povrćem poput paradajza, brokolija, šargarepe itd.
Evo i male pomoći da biste znali koje namirnice imaju nizak, a koje visok glikemijski indeks:
Niska glikemijska vrednost - mekinje, ovsene pahuljice, musli, ovsene kaše, soja, laneno seme, celo zrno žitarica, crni hleb, ražano testo, grašak, kukuruz šećerac, sveže i barene šargarepe, plavi patlidžan, brokoli, kupus, karfiol, paradajz, pečurke, braon pirinač, orašasti plodovi, humus, kikiriki, mlečni proizvodi, kokos, pomorandža, jabuke, jagode, breskve, kajsije, trešnje, višnje, grejpfrut, šljive...
Foto: wholehealthinsider.com
Visoka glikemijska vrednost
Kornfleks, gazirana pića, šećer, prerađena pšenica, beli pirinač, beli hleb, kroasani, paškanat, cvekla, bundeva, krofne, krekeri, sokovi, krompir, sladoled, banane, mango, papaja, ananas, čipsevi, mesne prerađevine, slane grickalice, slatkiši...
Pokušajte da obratite pažnju na glikemijsku vrednost namirnica koje najviše konzumirate, ako pripadaju ovoj drugoj grupi, vreme je da menjate svoje navike u ishrani - tako ćete mnogo lakše doći do vitke figure, a i učinićete uslugu svom zdravlju!
NAJPOPULARNIJI Komentari