Kao što će i naša draga saradnica Marija sa bloga Wanderlust i sama potvrditi u kasnijem tekstu - uvek je pravo vreme za tortu! Zašto čekati rođendan, zaposlenje, diplomiranje, položen ispit ili bilo koji drugi događaj tog tipa da biste sebe i svoje drage osobe počastili ukusnom tortom. Slavite život svaki dan i neka svaki od njih bude povod za malo doze glamura, malo doze slatkog i malo doze slavlja u vašoj svakodnevici! Pogledajte tekst naše Marije i saznajte kako se pravi slasna torta od tri vrste čokolade i maskrapone sirom! Ne može da omane!
Pogledajte i: REFORMA torta - VIDEO recept
Da li i vi mislite da je svaki dan prikladan za tortu? Ja apsolutno da, posebno od kad sam otkrila da je pravljenje torti, i kolača uopšte, jako zabavno (i ukusno). Naravno, ja ne bih bila ja, da svakom receptu koji nađem ne dodam neki sastojak po sopstvenom nahođenju, mada iskreno tako valjda recept postaje naš, a ne nečiji, zar ne? Iza recepta za ovu, meni jako dragu tortu, stoji i kratka priča. Znate onaj trenutak kada završite školu, fakultet ili obaveze, pa odjednom imate jako puno slobodnog vremena i ne znate šta ćete sa sobom i životom? U jednom takvom trenutku sam odlučila da sam već dovoljno odrasla i da je vreme da sama sebi pravim torte za rođendan. Torte su napravljene, a kutija maskarpone sira je ostala u frižideru i strpljivo čekala da se iskoristi. Pošto bi bio greh baciti maskarpone- shvatila sam da je pravo vreme za još jednu tortu, a povod, kao što sam rekla na početku teksta, nije važan, važno je jesti tortu! Dakle ukoliko volite ukusne, kremaste uz to i čokoladne torte, na pravom ste mestu.
Za patišpanj će vam biti potrebno:
4 jajeta
120g crne čokolade
50g maslaca
2 kašike šećera
2 kašike mlevenog plazma keksa ili nekog drugog (mada šta ima bolje od plazme:)
Za fil je potrebno:
500g maskarpone sira
50g šećera u prahu
500ml slatke pavlake
100g crne čokolade
100g bele čokolade
100g mlečne čokolade
PATIŠPANJ: Upaliti rernu, staviti da se greje na 220 °C, dok pravite patišpanj. Otopiti čokoladu sa maslacem/puterom, na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (pogodite šta je brže i šta sam izabrala). Odvojiti žumanca od belanaca, pa zatim umutiti šećer i žumanca. U ovu smesu dodati istopljenu čokoladu i nakon toga plazma keks.
Pogledajte i: REFREN TORTA - kremasta i EGZOTIČNA (video recept)
Umutiti belanca, pa ih polako umešati u prethodnu smesu (trebalo bi varjačom, ali može i mikser, za moderne domaćice, mada mora da bude u najsporijoj brzini). Preručiti smesu u kalup veličine 24-25cm, izravnati i staviti da se peče na 175 °C, oko 20 minuta.
Kada se patišpanj ispeče, napraviti rupice viljuškom i preliti sa nekoliko kašika mleka (ne pravimo koh, nemojte ga pretopiti mlekom, dovoljno je oko 5 kašika ravnomerno preko celog patišpanja). Ovaj deo nije neophodan, ali je to moja mala tajna, jer onda patišpanj ne bude suv i mnoogo je ukusniji. Ok, napravili smo patišpanj, sad ga puštamo da se ohladi, a prelazimo na fil.
FIL: Spremite činije, jer će vam za ovaj deo recepta biti potrebno bar 3 (znam, niko ne voli pranje sudova, ali isplatiće se verujte mi). Istopite sve tri vrste čokolade u različitim posudama.
Pročitajte i: Najbrži recept za čoko-moko tortu
Umutite slatku pavlaku, zatim izmiksajte maskarpone sir i šećer u prahu (ovim redosledom da ne biste morali da perete mutilice miksera), sada pomešajte sir i pavlaku i nakon toga podelite na tri jednaka dela (mislim da je sada jasno zašto 3 činije)
U svaki od tri dela umešajte jednu vrstu istopljene čokolade (crna, bela, mlečna).
Mali savet - pustite da se čokolada malo ohladi, pa je onda sipajte, u suprotnom dobijate čudnu sirastu smesu, što definitivno nije cilj. Još jedan savet - ako ih mešate mikserom, krenite od bele čokolade ka crnoj, da usput ne biste morali da perete metlice/mutilice miksera.
Napravili smo patišpanj, napravili smo fil, a sad je trenutak da ih spojimo u tortu. Na patišpanj prvo stavljamo smesu sa crnom čokoladom, pa sa mlečnom i završavamo sa belom čokoladom. Svaka čast napravili smo tortu! Sad ne treba biti alav, nego je staviti u frižider da se lepo slegne, najbolje preko noći, a ako je hitno u zamrzivač na nekoliko sati.
Sledeći korak - skidanje kalupa i dekorisanje. U principu možete samo da izrendate čokoladu preko nje ili da stavite malo topinga od čokolade i karamele, a i voće je isto dobrodošla opcija, posebno leti.
Opcije su beskrajne, moja mama kaže da je ovo najlepši deo pripreme kolača, a meni iskreno najstresniji, jer sam pomalo nestrpljiva i nespretna, a sa dekorisanjem ne treba biti brzoplet.
Ok, napravili smo lepu tortu, sad je vreme i da je pojedemo! Bon Appétit! Javite nam u komentarima kako je vama uspela torta, i ne zaboravite - možete vi to same!
Do sledećeg viđenja, M.
Obavezno posetite Marijin blog Wanderlust, jer pored fantastičnih recepata, možete naći i korisne savete vezane za putovanja, modu i generalno životni stil!
NAJPOPULARNIJI Komentari