Do sada ste sigurno već zapamtili da je kokos jedan od naših omiljenih sastojaka u kolačima, i da koristimo svaku priliku da ga umešamo u neku od naših slatkih smesa. U svakom slučaju, kako je vreme slava već počelo, to znači da su na prazničnoj trpezi posebno aktuelni raznorazni slatki rolati. A, mi smo se u ovaj kremasti beli rolat zaljubili na prvi pogled i prvi zalogaj. Em što izgleda lepo, em je još boljeg ukusa! A i kako drugačije može biti kada su dva glavna sastojka kokos i maskarpone sir. U svakom slučaju, sigurni smo da ćete hteti ovaj recept što pre da isprobate.
A uputstva za pripremu kokos rolata sa maskarpone kremom vaš čekaju u nastavku.
NE PROPUSTITE: Rolat od mlevenog mesa sa jajima - recept
Potrebni sastojci:
Testo:
5 belanaca
150 g šećera u prahu
Prstohvat soli
Pola praška za pecivo
Krem:
500 g maskarpone sira
120 g šećera u prahu
1 kesica vanilinog šećera
100 g kokosa
Priprema:
Odvojte belanca od žumanceta, dodajte prstohvat soli. Penasto ih umutite tako što ćete postepeno dodavati kašiku po kašiku šećera. Na kraju kada su belanca umućena, postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo, i lagano ih mešajte kašikom sve dok se ovi sastojci dobro ne sjedine sa smesom.
Za pečenje upotrebite pleh dimenzija oko 32 x 34 cm, obložite ga papirom za pečenje, pa stavite u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni. Proverite kada je rolat pečen pomoću čačkalice - treba da bude blago rumen.
Za to vreme krenite sa pravljenjem fila - sve što je potrebno jeste da maskarpone umutite sa šećerom u prahu i vanilinim šećerom, te da na kraju dodate i kokos.
Kada je rolat pečen, uvijte ga u krpu i ostavite da se prohladi. Potom ga razvijte, filujte kremom, te ponovo uvijte. Malo fila ostavite sa strane kako biste u tankom sloju premazali rolat odozgo, te posuli kokosom.
I na kraju je ostalo samo da ga isečete i poslužite. I da, naravno, uživate u njegovom ukusu.
NE PROPUSTITE: Brzinski recept za pogačice od samo dva sastojka
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari