Adekvatna nega lica, koja će našoj kožu dodati na mladalačkom izgledu i tako usporiti pojavu znakova starenja, naša je česta tema. Tako je na red došao i kolagen - pojam koji vam je sigurno poznat, ali i supstanca koja je čest sastojak brojnih kozmetičkih preparata koje koristite. Međutim, da li ste znali da je on i prirodno prisutan u našem organizmu, i veoma je važan za njegovo zdravlje. Isto tako je važan i za elastičnu i zategnutu kožu lica. Međutim, njegove zalihe se s godinama smanjuju, pa tako u slučaju kože njena elastičnost postaje sve slabija, koža se opušta, i bore postaju sve vidljivije.
Naravno, svaki način koji doprinosi obnavljanju kolagena se računa. Stoga vam u nastavku otkrivamo koja je to hrana bogata kolagenom, te doprinosi mladalačkom izgledu kože lica.
NE PROPUSTITE: Top 4 Sephora proizvoda kao spas za kožu lica - Ivanini letnji favoriti
Kolagen je zapravo protein, koji našu kožu čini mladom, ali se takođe nalazi i u kosi, zglobovima itd. Posle 25 godine života se proizvodnja kolagena u organizmu znatno usporava.
A kako navike u ishrani uvek utiču na naše zdravlje i izgled, evo kako je u ovom pogledu možete poboljšati, odnosno koje namirnice i jela su bogati kolagenom.
Juneća supa i losos
Konkretno juneća supa u sebi sadrži bioaktivni protein, koji u našem organizmu podstiče proizvodnju kolagena. Takođe, ona naročito obiluje kolagenom tipa 1, koji je najviše prisutan upravo u koži.
Losos je bogat cinkom i mineralima, isto ključnim za proizvodnju kolagena. Dodatno, omega 3 masne kiseline hrane kožu i čine je hidriranijom, što takođe doprinosi tome da bude elastičnija i zategnutija.
Zeleno povrće i citrusno voće
Zeleno lisnato povrće je bogato hlorofilom, koji usporava redukciju kolagena u našem organizmu, te je samim tim njegova zastupljenost u ishrani kada se radi o procesu usporavanja starenja veoma važna. Hlorofil kožu takođe štiti od UV zračenja, kao i od slobodnih radikala, koji su pogubni za njen mladalački izgled.
Kod citrusnog voća je akcenat na vitaminu C, koji amino kiselinama pomaže da proizvode prolin, a to je supstanca od koje dalje zavisi produkcija kolagena. Preporuka je da citrusno voće jedete na dnevnoj bazi.
Paradajz, avokado i bobičasto voće
Ako volite paradajz, jedite ga u što većim količinama - on je bogat likopenom, koji ne samo da štiti kožu od UV zraka, već i pomaže sintezu kolagena.
Avokado obiluje omega 3 masnim kiselinama, za koje smo već pomenuli koliko su važne za elastičnost kože, ali isto tako obiluje i vitaminom E, koji direktno sprečava razgradnju kolagena.
Maline, kupine, borovnice sprečavaju razgradnju kolagena usled dejstva štetnog UV zračenja.
Bundevine i čia semenke
Bundevine semenke su takođe bogate cinkom, za koji smo rekli da podstiče proizvodnju kolagena u organizmu. Preporuka je da konzumirate 2 supene kašike očišćenih semenki dnevno.
Isto važi i za čia semenke!
NE PROPUSTITE: Kako da sprečite pojavu bubuljica usled sunčanja
Dakle, potrudite se da ove namirnice što više budu zastupljene u vašoj ishrani, i tako doprinesite nezi kože lica i njenom mladalačkom izgledu.
Foto: brightside.me
Naslovna foto: telegrafi.com
NAJPOPULARNIJI Komentari